Čokoladni keks

Čokoladni keks
Ništa ne stižem! Šta bi bilo tek kad bih imala posao ne mogu ni da zamislim. Ipak, imam nekoliko stvari koje moram da uradim u toku nedelje a one iziskuju bas mnogo vremena, truda i ideja. I dalje sam u šporetskim vodama ali na malo drugačiji način. Sad pišem i za druge, ne samo za svoj blog. I baš prija mogu vam reći! Otvorila mi se potpuno nova dimenzija kuvanja i pisanja. Imam ideje za nekoliko novih projekata koji će nadam se izaći na svetlo dana za nekoliko meseci. Na žalost, najbitniju stvar sam zapostavila  a da nisam ni bila svesna.  Tako da, evo me! Sa novim receptom, isprobanim nekoliko puta, sa malim izmenama prema originalu i savetima za bolje uživanje 🙂

Keks je odličan – baš pravi cookie! U sredini ima lepljivu strukturu koju obožavam. Dodala sam kašiku meda u originalan recept i mislim da je to doprinelo om utisku lepljivosti. Druga stvar, vidite na fotografijama da su keksi pravilnog oblika – to je greška. Daleko su ukusniji ako ih formirate u kuglice pa zatim spljoštite dnom čaše. Oni se malo rašire, ostanu fine debljine a ivice budu nepravilne što doprinosi kompletnom vizuelnom i gastro užitku.


Sastojci:

200g smeđeg šećera

100g putera ili biljnog margarina

prstohvat vanilin šećera

1 jaje

1 kašičica praška za pecivo

2-3 kašike kakako praha

200g brašna

1 kašika meda

listići badema

komadići čokolade

kandirani mango

Priprema:

Zamesiti testo od šećera, brašna, vanile, praška za pecivo, kakako praha, jajeta, meda i rastopljenog putera.  Mesiti testo dok se potpuno ne ujedini i ne posatne glatko. Ostaviti testo u frižideru na minimum 1 sat. Zagrejati rernu na 180 stepeni i obložiti dva pleha pek papirom. Od testa formirati kuglice veličine oblika pa svaku pritisnuti dnom čaše da se rastanji. Rastanjeno testo stavljati na pleh pa komadiće čokolade blago pritisnuti po površini. Peći 10 minuta u zagrejanoj rerni i sačekati da se ohlade pa onda vaditi iz pleha jer još vreli je keks mekan na dodir.

Prijatno! Vaša Mila!14 thoughts on “Čokoladni keks”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *