{Video recept} Domaći korneti na 2 načina

korneti

Možete li da zamislite najlepši miris vanile? I najhrskaviji keks ikada? Zajedno, u jednom? Ništa mi nikada nije bila tolika misterija kao što su mi bili ti korneti u poslastičarnicama dok sam bila mala. Čoveče, pa kako ostanu u tom obliku i kako dobiju onu savršenu šaru? Sada shvatam da je stvar i više nego prosta ali mi je dok gledam Lenku svakog dana, divna ta dečija čudnovatost i sposobnost deteta da obavije i najobičnije stvari velom misterije.

Tako sada, moja minijaturna Lenka, dubi na glavi i čudi se tome što vidi… Dubim i ja zajedno sa njom i pokušavam da podsetim sebe da nisam oduvek znala za naopaku perspektivu… Jednom, tako davno, kada sam još zauzimala jedva četvrtinu kvadratnog metra na ovoj planeti kao ona sada, prvi put sam pogledala svet naopačke, skočila svojim malenim zglobovima u vis ili zagrizla kornet… Toliko mnogo prvih puta – život je čaroban ♥


1 način – Mašina za kornete:

Sastojci:

1 jaje

1 belance

prstohvat soli

60 g šećera

80 g brašna

50 g rstopljenog putera

30 ml mleka

1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Sve sastojke izmutite mikserom i ostavite nekoliko minuta da se testo odmara. Zagrejte mašinu za pečenje korneta na nešto manje nego najjaču temperaturu. Na sredinu stavite jednu do 3 kašike smese, u zavisnosti kolike kornete želite da pravite, poklopite i pritisnite dok ne počne da izlazi para. Ostavite nekoliko minuta da se kornet peče pa kada je fino porumeneo odmah ga izvadite na krpu i urolajte na kalup za kornete. Za to možete koristiri i one metalne kalupe za šam rolne ili bilo šta što ima oblik koji vam se dopada. Možete ispečeno testo odmah staviti i u širu čašu ili činiju, da dobijete desertnu čašu za sladoled. Svakako, za šta god da se opredelite, uradite to odmah nakon vađenja iz aparata, jer će se testo stegnuti čim počne da se hladi. Malo je pipavo ali posle drugog ili trećeg ćete već super ući u štos.

domaci-korneti

2 način – Peške, na tiganju:

Sastojci:

2 belanceta

100 g šećera

45 ml mleka

kašika ekstrakta vanile

80 g brašna

40 g putera

prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke izmutite mikserom. zagrete ringlu na srednju jačinu i pripremite teflonski tiganj. Sipajte 2-3 kašike smese i rasporedite dnom kašike koliko možete da dobijete tanak krug. Stavite na zagrejanu ringlu, pecite nekoliko minuta dok se po površini ne stvore blagi mehurići. okrenite, pecite još pola minuta-minut pa odmah sklonite na krpu i uvijte u kalup, kao i za prethodni recept. Držite minut-dva sa spjenim ivicama na dole, da bi se testo ohladilo kako treba i zadržalo oblik. Ako prerano sklonite sa kalupa, počeće da se odvija, pa se bolje uverite da je počelo da se hladi tako što ćete pipnuti testo, pa ako se stvrdnulo – to je to.

Za detaljnjije objašnjenje pogledajte video ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *