Fokača sa parmezanom

Fokača sa parmezanom

Ova fokača sa parmezanom je najsavršenije testo ikada ispečeno u našoj rerni! Osim maminih hlebova, štrudli i kroasana, ali to se ovog puta ne računa 🙂 Evo, stvarno, ako danas spremite fokaču po ovom receptu dan će vam postati lep i sunčan 🙂 Pa vi, izvolite, ako vam je preko glave ovih jesenjih dana…


Fokača sa parmezanom

600g mekog brašna T-400

15g svežeg kvasca

1 i po kašičica soli

1/2 kašičica šećera

1 kašika svežeg ili sušenog ruzmarina

40g rendanog parmezana

1 čen belog luka

1 kašika krupne morske soli

2 kašike maslinovog ulja

250ml mlake vode

ulje za podmazivanje pleha

Priprema:

Kvasac razmutite u vodi sa 1/2 kašičice šećera i 1/2 kašičice soli i ostavite 15 minuta da dođe. Brašno pomešajte sa ostatkom soli, parmezanom, polovinom ruzmarina i rendanim čenom belog luka.  Napravite rupu u sredine pa u nju ulijte kvasac i 2 kašike maslinovog ulja. Zamesite mekano i glatko testo a po potrebi dodajte vodu ili brašno. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu pa mesite rukama još desetak minuta dok ne dobijete ujednačeno glatko testo. Ostavite pokriveno krpom da nadođe oko 30 minuta.

Premesite testo pa ga razvucite u jednu ili 2 pogače debljine oko 2cm. Ostavite da stoji pokriveno krpom oko 30 minuta. Podmazati pleh, prebaciti pogaču u njega, preliti je maslinovim uljem i posuti krupnom morskom solju i ruzmarinom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.  Kada je pečeno poprskajte vodom pa ostavite da se ohladi prekriveno krpom.

Fokača sa parmezanom
Fokača sa parmezanom

Prijatno! Vaša Mila!

9 thoughts on “Fokača sa parmezanom

  1. Fokacia moze u svako doba.I naravno sa parmezanom jos bolje.Pa kadd odlomim parce,pa kad ga umocim, napunim sa jos nekim djakonijama..uzivanje;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *