Jagnjeći kotleti sa bademom i ruzmarinom

jagnjeci-kotleti

O jagnjećim kotletima smo maštali godinama unazad. Previše je komplikovano da kupiš celo jagnje i sam ga istranžiraš da bi dobio ono što si hteo, pa smo odlučili da prestanemo da tražimo taj komad mesa po mesarama jer su nas uvek gledali bledo. Uvek ☺ Sa druge strane, u Metrou uvek pronađemo svinjska rebarca obrađena baš onako kako Marko ih želi (što, opet, nikada ne vidimo u mesarama) pa onda usput pretražimo i druge delove sa mesom ne bi li smo naišli na nešto zanimljivo. Ovog puta smo u frižiderima sa smrznutim mesom pronašli razne delove jagnjetine isečene na način na koji ne seku ni u jednoj mesari koje smo do sada posećivali. Pronašli smo najzad te jagnjeće kotlete francuske obrade i jedva dočakli da ih spremimo.

Jagnjeći kotlet seče se vertikalno uz kičmu jagnjeta i obično sadrži kost rebra koju i vidite na slikama. Fantastičnost ovog mesa meri se sa najboljim komadima bifteka, ako nije i bolje. Sprema se tako da bude makar medium rare (srednje pečeno), ako ne i rare (slabo pečeno) – zavisno od ukusa. Ja sam ih spremala medium rare i meso je i dalje bilo savršeno sočno i meko. Da sam ih pržila koji minut duže, mislim da bi stvar bila poptuno upropašćena a meso vrlo lako postalo žilavo i nejestivo. Dakle, 3 i po minuta sa svake strane, ni sekund više!


Sastojci za 2 osobe:

400 jagnjećih kotleta u komadu, francuske obrade

1 kašičica ruzmarina

1 kašičica melevene slačice

5 kašika krupno mlevenih badema

prstohvat soli

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike putera

*prilog: salata, pire krompir, glazirana šargarepa

Priprema:

Zagrejati veliki teflonski tiganj sa puterom i uljem, na malo niže nego najjaču temperaturu – peta od šest pozicija. Komad mesa sam nožem odvojila na kotlete, svaki osušila ubrusom pa sa svih strana uvaljala u mešavinu ruzmarina, slačice, soli i badema.

kotleti-jagnjetine

Pržila sam kotlete na dobro zagrejanom tiganju 3 i po minuta sa svake strane da se uhvati lepa korica. Pržene kotlete sam izvadila na tanjir i ostavila da stoje 5-10 minuta a zatim ih servirala sa pire krompirom i povrćem. A nakon toga uživala u najboljim komadima mesa ♥

jagnjeci-kotleti-sa-bademom

Prijatno! Vaša Mila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *