Kadaif sa pistaćima i bademima

turski-kadaif

Ako danas prolazite Kalenićem ili nekom drugom boljom pijacom možete sebi da kupite već pripremljeno i ispečeno testo za Kadaif. Na izlozima minijaturnih trafika koje prodaju gotove kore, rezance za supu, tulumbe i mlince potražite čupavo zapečeno okruglo testo koje izgledom podseća na supu. Uzmite jedno pakovanje, uredno platite i pođite u svoju kuhinju.

Sve što treba da uradite jeste da sameljete ili iseckate lešnike, bademe, orahe ili pistaće i da skuvate sirup od šećera. Priprema je brza i prosta, ali ćete morati malo da pričekate da sirup lepo upije – makar nekoliko sati (zato i pišem ovaj recept ovako rano ☺).

Ovo je naravno još jedan predlog čime se možete zasladiti danas na Badnji dan, pored one divne hrskave baklave koju sam vam juče spremila. Pored nezaobilaznog prebranca, pogledajte i moje ideje kako da pripremite savršenu ribu. Posna jela ne moraju biti dosadna ☺

Želim vam srećne praznike! Ovo su najlepši dani godine kada su porodice na okupu a trpeze pune ♥


Kadaif sa pistaćima i bademima

1 pakovanje gotovog testa za kadaif

oko 200 g seckanih pistaća i badema

500 g šećera

400 g vode

2-3 zrna karanfilića

1 štap cimeta

sok od jednog limuna

Priprema:

Testo je već ispečeno pa je sada potrebno ga nafilujete i prelijete sirupom. U kutiji koju ste kupili ima dva sloja pečenog testa. Donji deo testa stavite u odgovarajuću dublju tepsiju, bogato pospite mlevenim bademima i pistaćima. Ja sam koristila tu kombinaciju, vi možete uvek staviti ono što imate kod kuće ili više volite.

Takođe, možete i da sameljete koštunjavo voće – tako će kadaif biti kompaktniji. Sa seckanim slojem koštunajvog voća gornji deo testa će se malo odvajati a to možete sprečiti upravo mlevenjem badema i pistaća. Sada pokrijte gornjim delom testa i ostavite sa strane.

U šerpu stavite šećer, vodu i začine pa stavite da provri. Kada je provrelo ulijte sok od jednog limuna i kuvajte 5-6 minuta. Sklonite sa vatre pa ravnomerno prelijte skuvan sirup preko pripremljenog kadaifa. Pokušajte da kadaif stavite u tepsiju koja je najpribližnja obimu testa jer će tako i sirup bolje upiti, neće se razliti uzalud već će otići tamo gde treba ☺ Ostavite da stoji nekoliko sati ili dok ne vidite da je donji deo postao potpuno sočan pa služite.

kadaif-sa-pistacima

Prijatno! Vaša Mila!

Leave a Reply

Your email address will not be published.