Kako da napravite starter za hleb?

Kako da napravite starter za hleb?

1-dan

Nije vam jasno šta je taj starter. Pitate se šta će to vama uopšte. I kakav se to čovek uopšte muči danima da bi dobio lepljivo testo koje treba opet da pravi satima da bi dobio hleb?

E ovako, odmah da vam kažem da vam je ovo posao od sve ukupno nekoliko sati samo što je podeljen na nešto malo jače od dve nedelje, što kad pogledate i nije neki realan posao. Izvadiš iz tegle, zamesis, vratiš u teglu.

Mislim da sam do sada sigurno 10 puta čvrsto rešila da počnem sa gajenjem startera ali stvarno me je svaki put prevladao taj osećaj da nema šanse da mi uspe i jednostavno sam odustajala. Ako stvarno volite hleb i uživate u njegovom pravljenju onda vam stvarno, evo svečano obećavam, neće biti teško da napravite svoj starter.

Jednog jutra sam jednostavno zamesila to testo, bez prevelikih očekivanja i sa velikom rezervom da ću možda odustati posle nekoliko dana. Nastavila sam da ga gajim i sve sam više uživala u tome, svakim danom sam se sve više radovala otvaranju tegle i onom mirisu koji prvi izađe iz nje. Predivno!

Ok, šta je starter? Starter je zapravo domaći kvasac koji ste sami napravili. Svojim rukama. Od trenutka kada ste prvog dana zamesili testo za starter tada počinje proces u kojem ćete nakon svih tih dana dobiti kvasac koji je živ, koji će vam od hleba napraviti savršenstvo i koji će mirisati malo drugačije ali neodoljivo.

Kako se taj starter drži u životu? Dok ne sazri tj. prvih 14 dana, svakog dana se iznova osvežava određenom količinom vode i brašna, a nakon toga, kada je starter gotov, na nedelju dana ga istim postupkom održavate.

Kako se koristi? Koristićete ga kao što biste koristili kvasac s tim što će proces trajati duže. Ono što bi sa kvascem naraslo za sat vremena, sa starterom će narastati nekoliko sati.

Da li vredi? O da.


 Faze pripreme:

 • I faza: priprema testa za starter, 48 sati
 • II faza: sazrevanje startera, 14 dana
 • III faza: održavanje startera u životu, osvežavanje jednom nedeljno

Namirnice po fazama:

I faza: 250 g jogurta + 250 g brašna T500

II faza: 14 dana x  (200g startera + 100 ml vode + 200 g brašna T500)

III faza: 300 g startera + 150 ml vode + 300G brašna T500 – jednom nedeljno


Priprema:

I FAZA: Od brašna i jogurta zamesite kompaktno testo (na slici ćete videti da sam ja koristila po 10g više, ali držite se mera koje sam stavila gore, jer ovo stvarno ne pravi nikakvu razliku u pripremi i celom procesu). Pripremljeno testo stavite u čistu i suvu posudu, zasecite krst na površini i dobro zatvorite prozirnom folijom. Bušnite čačkalicom na 2-3 mesta i ostavite da tako stoji 48 sati na sobnoj temperaturi.1-dan

II FAZA: Sada je potrebno da testo koje je stajalo 48 sati osvežite novom količinom vode i brašna. To radite na sledeći način: Otvorite posudu pa kašikom skinite površinski sloj testa – on će biti malo suvlji i ne brinite da vam neće ostati dovoljno za osvežavanje jer hoće ☺ Na slici ispod je testo kojem sam skinula površinski sloj.nakon-48-sati

U čistoj posudi odmerite 200 g preostalog startera a ostatak bacite. Dodajte 100 ml vode i sve dobro izmešajte da se starter rastvori. Testo je dosta lepljivo i imaćete utisak da se nikada neće rastvoriti dok mešate varjačom, ali taj proces sebi možete olakšati tako što ćete koristiti mikser na niskoj brzini ili ručnu žičanu mutilicu.

Kada ste pomešali vodu i starter tada dodajte brašno, mešajte varjačom dok je moguće a nakon toga prebacite sve na radnu površinu i mesite da dobijete ujednačeno testo. Gotovo testo prebacite u čistu i suvu veliku teglu, pritisnite pesnicom ka dnu, dobro zatvorite prozirnom folijom, bušnite čačkalicom i ostavite na sobnoj temperaturi da stoji 24 sata.osvezavanje-nakon-48-sati-1

Na nekoliko sledećih fotografija ćete videti kako je starter napredovao u nekoliko dana. Videćete da vremenom ima sve više mehurića i postaje sve lepljivije a miris će mu biti kiselkast, nalik kvascu.

2-dan-osvezavanja
2 dan osvežavanja
4-dan-osvezavanja
4 dan osvežavanja
7-dan
7 dan osvežavanja
8-dan
8 dan osvežavanja

Nakon 8 dana više nisam fotkala do pred sam kraj, ali otprilike će svakog sledećeg dana biti isto. Dobro je da odredite vreme osvežavanja tako da znate da ćete uvek biti u prilici da to uradite. Za mene je to bilo vreme kad mi beba zaspi i kada pospremim celu kuhinju, svake večeri oko 22h. Jednom se čak desilo da nisam uspela da ga osvežim na vreme pa sam ga ostavila do ujutru ali ništa mu se nije desilo – isto je mirisao pa sam sam nastavila tamo gde sam stala. Nakon ovih 14 dana, sledi III faza koja može trajati i doživotno, na vama je.

nakon-14-dana
Nakon 14 dana osvežavanja: na ubrusu – površinski sloj koji se baca; u metalnoj činiji – 300 g za osvežavanje; u tegli – preostali starter koji možete baciti ili takođe osvežiti srazmerno količini i tako ga pokloniti nekome

III Faza: Ova faza zapravo znači održavanje startera u životu dokle god možete. Nakon 14. dana osvežavanja pripremite testo za održavanje tako što ćete odmeriti 300 g startera i pomešati ga sa 150 ml vode a zatim zamesiti sa 300 g brašna, staviti u čistu teglu i dobro zatvoriti tako da nema dovod vazduha (bez buškanja folije ako je budete koristili umesto poklopca). Pripremljen starter ćete odmah staviti u frižider i tamo ga uvek čuvati.

Nakon nedelju dana ćete ponovo osvežiti starter. Odvojite količinu za osvežavanje a preostali starter možete odmah iskoristiti ili ga osvežiti srazmerno količini i pokloniti nekome da ga koristi dalje.

U sledećem postu ću vam objasniti kako sam ga koristila i kakav sam to fenomenalan hleb dobila od njega. Za sada samo zamesite to prvo testo, pa se kuckamo još za ostale smernice ☺

naraslo-testo-za-hleb

Rađeno po receptu iz Magazina Mezze.

Vaša Mila!24 thoughts on “Kako da napravite starter za hleb?”

 • Oh kako mi nedostaje starter i hleb naprevljen od njega! Moram ponovo da ga napravim pod hitno! Leto je savršeno vreme za pravljenje zbog topline. Nema izgovora više! Još kada vidim taj tvoj hleb ima da poludim oma 🙂

 • Успешно завршена прва фаза. Сад ми држите фиге да преживи другу фазу. 🙂

 • “U sledećem postu ću vam objasniti kako sam ga koristila i kakav sam to fenomenalan hleb dobila od njega.”,,, Moj starter je gotov, a sledeceg posta ni od korova 😀 Ne ozbiljno, jel samo ja ne mogu da ga nadjem ili ga nisi nikad ni napisala?

  • Izvinjavam se za kasni odgovor. Izgleda da taj recept nikada nisam ni objavila. A ne mogu da ga pronađem ni u sveskama u kojima zapisujem recepte. Moja greška!

 • Pozdrav Mila, imam malih nedoumica oko pravljenja startera… Da li je kolicina za jogurt 250g ili 250 ml, mislim nije velika razlika, ali opet da pitam:)
  U drugoj fazi, da li se u toku 14. dana starter ozvezava svaki dan, ili opet treba proceniti koliko je narastao, pa u zavisnosti od toga ozvezavati svaki, ili svaki drugi dan, ako sam dobro razumela?

  Hvala unapred. PS. Hvala i za sve ostale divne recepte:)

  • Draga Dušice,
   količina je u gramima, kao što sam napisala. I u pravu si, nije neka značajna razlika, pa možeš odmerittti i u mililitrima ☺
   Druga faza traje 14 dana i tokom tih 14 dana se starter svakog dana osvežava (onako kako sam opisala u receptu), nakon toga ide 3. faza tj osvežavanje na nedelju dana.

 • Pozdrav Mila i ostali clanovi, pravila sam starter dva puta u roku od dve nedelje i oba puta su se nakon manje od 24 h pojavili simptomi infekcije (bele fleke sa razvijenim vlaknima). Nesto pre tih simptoma u toku procesa narastanja, zapazila sam crne tackice za koje sam kasnije procitala da je ‘mrtav kvasac’ koji ne bi trebalo da utice na pravljenje startera. Svo posudje je bilo uredno oprano, tegla sterilisana, a brasno i jogurt pretpostavljam da su bile sasvim ‘normalne’ namirnice. Sobna temperatura je bila u proseku 25 C. Da li neko ima ideju sta moze da bude uzrok? Hvala unapred!

  • Draga Dijana, osvežavanje startera je objašnjeno u receptu. Ukloni se površinski sloj odstajalog startera, odmeri se ostatak startera pa se tom odmerenom starteru doda nova količina vode i brašna.

 • Zdravo Mila,

  Moj starter je brizljivo uzgajan oko 20 dana i sada bih zelela da ga prvi put iskoristim… pre toga bih samo da te pitam jednu stvar – da li je normano da starter nakon osvezavanja i narastanja bude lepljiv? Rekla bih po slikama da je i tvoj lepljiv, a negde sam citala da to moze da znaci da je starter jako kiseo, pa me brine da li ce to uticati na ukus…
  Hvala ti unapred na odgovoru 🙂

  Pozdrav

  • Draga Nataša, do sada si verovatno već pronašla odgovor na tvoje pitanje. Jako mi je krivo što nisam ranije videla komentar, zagubio se u notifikacijama. Veliki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *