Latte amaretto

Latte amaretto

latte amaretto

Latte amaretto mi je bila jedna od omiljenih, ako ne i omiljena kafa iz onih dvnih studenstkih, prestoničkih dana. Obožavala sam da je naručim u Grinetu… tada je Grinet bio još uvek jedina kafeterija u Beogradu. Mislila sam da je nikada neću piti kod kuće, čak sam bila ubeđena da se nikada neće desiti trenutak kada ću u svojoj kući imati dobar aparat za espreso. Sada je situacija takva da aparati za espreso više nisu nešto što se ne može naći. 

Mi smo naš prvi aparat kupili regularno u prodavnici. Bio je neki manuelni koji je koristio mlevenu kafu, bio je užasno bučan i jako brzo smo shvatili da to nije ono što želimo.  Kasnije smo odlučili da kupimo bolji aparat, koji radi automatski i koji troši kafu u zrnu. Taj DeLonghi je radio je dobre dve godine pa smo ga zamenili boljim, takođe kupljenim preko oglasa. Svaki je koštao oko 100-120eura.

Novi kafe aparati su zaista mnogo skupi a često za taj novac i ne dobijete kvalitet kakav dolikuje cifri. Mesecima smo gledali oglase dok nismo naišli na ovaj aparat koji još uvek koristimo i koji i dalje savršeno radi, nakon 2 godine. Na oglasima ćete pronaći mnogo prodavaca koji se bave samo prodajom kafe aparata i naša iskustva sa njima su uvek bila pozitivna. Takvi prodavci će u 90% slučajeva napisati sve mane aparata koje prodaju, pa je vrlo mala šansa da dobijete nešto što niste očekivali.

Koliko god da volim kada se miris domaće kafe razmili po kući, kratki espreso je zapravo my thing. Ljudima oko mene je trebalo mnogo vremena da to prihvate ☺ Ali, da… taj jedan srk, to je ono u čemu najviše uživam. Uz kocku tamne čokolade mi je još omiljeni.

Kada hoćemo da se igramo, onda danima neumorno pijemo kapućino… pravimo penu od mleka dok ne dobijemo savršenu, da bude kremasta, vazdušasta i punog ukusa… Pa se onda setimo da imamorazne sirupe i likere, pa bi bilo lepo da i njih isprobavamo… Pa tako na red dođe i amaretto latte koji toliko volim. Ne pijem ga često jer se plašim da će mi dosaditi, ali s vremena na vreme je obavezan.

Trebaće vam espreso kafa, liker od badema ili monini sirup od badema i mleko koje ćete pretvoriti u penu. Jednostavno je i brzo.


Latte amaretto

1/2 šolje espreso kafe

150 ml mleka

30 ml amaretto likera

prstohvat cimeta

Priprema:

Penu od mleka možete napraviti na nekoliko načina. Najbolje je, naravno, ako u sklopu kafe aparata imate i stimer za mleko. Tada će pena biti najbolja.

Ako nemate stimer, možete penu napraviti štapnim mikserom tako što ćete toplo mleko staviti u užu posudu i štapnim mikserom mutiti dok ne dobijete dovoljnu količinu pene. Pena neće biti kremasta kako je ja volim ali biće je dovoljno za ovu kafu, kao što vidite na slikama.  Koristila sam štapni mikser kako bih bila sigurna da će i oni bez stimera moći da naprave ovu kafu. Stimer na našem aparatu radi odlično i važno je da za njega koristite hladno mleko sa dosta masnoće – 3,2% ili 3,8% je idealno.

Takođe, mleko možete staviti i u francusku presu za kafu, koju možete naći u Ikei ili u neku manje kvalitetnu od Kineza. U Ikei ne košta mnogo a deluje okej. Sipate zagrejano mleko u francusku presu, zatvorite i onda povlačite ručku gore-dole dok pena ne ispuni posudu. Toliko je jednostavno ☺

U veću šolju ili čašu sipajte penu od mleka, zatim sipajte espreso (najbolje da bude tek napravljen) a zatim i liker od badema. Nisam sigurna koliko je ovaj redosled važan, ukus poprilično ostae isti kojim god redom da sipam, tako da se ne brinite mnogo oko toga. Ja volim da na vrh pospem malo cimeta, daje mi super šmek dok pijem kafu.

latte amaretto

latte amaretto

Prijatno! Vaša MilaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *