Pohovana mocarela

pohovana mocarela

Hm? šta kažete? Da li biste odoleli ovoj niti sira? Ja ne bih mogla nikada. I nikada neću, znam 🙂 Pohovani sir ste sigurno probali do sada hiljadu puta, ali mocarela ima posebnu čar zbog svoje savršeno topljive teksture i blagog ukusa.

Ja sam koristila Ravnicarski mocarelu koju možete da naručite na njihovoj Instagram stranici. Pored mocarele, možete da nađete još raznih italijanskih sireva. Straćetelu obavezno probajte!

Ravničarski mocarela je savršenog ukusa ali nije u potpunosti iste teksture kao sveža mocarela. Malkice je manje vlažna i zato je idealna za pohovanje. Sveža mocarela koju kupujemo u kesicama ne bi dobro podnela vrelo ulje zbog velike količine vode koju sadrži u sebi. Barem ja nisam to probala jer mi deluje da ne bi bilo izvodljivo. Zato i vi koristite suvlju mocarelu, onu koja je nalik kačkavalju (iako užasno mrzim tu reč).


Pohovana mocarela

200 g mocarela Ravnicarski ili
2 jaja
100 g brašna
100 g prezli
1 kašičica soli
1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna
1/2 kašičice ljute tucane paprike
malo bibera, po želji
suncokretovo ulje za prženje

Priprema:

Za početak, hladnu mocarelu osušite ubrusom i isecite na željene komade. Da biste lakše isekli mocarelu, možete je osušenu staviti u prozirnu foliju i staviti u friz na 15-ak minuta da se stegne. Zatim, hladnu i isečenu mocarelu uvaljajte u mešavinu brašna, malo soli, svežeg peršuna, tucane paprike i bibera. Slobodno dodajte još neki začin koji volite.

Tako uvaljane komade sira naređajte na jedan tanjir i stavite ponovo u friz dok pripremite ostalo. Mocarela može brzo da se otopi samo stajanjem na sobnoj temepraturi, pa je zato važno da je uvijenu u brašno držite u frižideru do samog stavljanja u ulje.

Zatim, jaja razmutite sa malo soli a prezle stavite u jedan tanjir. Ulje stavite u manju šerpicu i zagrejte na srednju jačinu. Kada je ulje zagrejano, tada sir izvadite iz friza i komad po komad umočite u jaja a zatim dobro uvaljajte u prezle i stavite u zagrejano ulje. Pržite 2-3 minuta, toliko da porumene i izvadite na ubrus. Ponovite sa preostalim sirom. To je to!

pohovana mocarela

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *