Život je snaga ili Puding od pirinča sa ružinim laticama i kardamomom

puding-od-pirinca“Bože, ko zna kako se muči!” zapomežam ja, a prijateljica mi odgovara: “To nije mučenje, to je snaga!!!”. Stala sam i dobro se zamislila nad tom rečenicom. Donosiš novi život na svet i da, to stvarno jeste najveća snaga koju je svet video tog trenutka. Tada niko nije jači i snažniji od žene koja u bolovima posle nekoliko sati porođaja ostaje iscrpljena a ovom svetu poklanja još jedan par malenih očiju. To je žena. I to je snaga.

Snaga je i muškarac koji gleda ženu koju toliko voli…nemoćnu. Snaga je ta malena glavica koja se do kraja nije predala. Snaga je mama koja čeka vesti o svojoj ćerki koja rađa. Snaga je grupa prijateljica koje ne spavaju misleći samo na njih. Snaga je porodica i snaga je ljubav. Snaga su suze kada dođu dobre vesti. Snaga je novi život.

Stvorili su nas da stvaramo. To mi je sada toliko jasno. Ništa nije jače od radosti za jednim malim životom i malenim rukicama koje hrle u svet. Ništa nije važnije od toga. Ništa nikada neće biti važnije od jedne Nataše, Tijane, Milice, Marije, Milice, Aleksandre, Jovane, Dragutina, Jovane, Dejane i Ivane. I ništa nikada neće biti važnije od Andreja, Lenke i Mile.

Roditelj je privilegovan svojom ulogom i počastvovan činom rađanja. Nikome nije lako da dođe na svet i ni jednoj mami nije lako kada pomisli da njeno dete nema najčistiji put ka svom izlasku iz stomaka… kada zna da postoji opasnost. Ni jedna mama to neće zaboraviti ali će svaka reći da je vredelo! Svakim novim pokretom  malenih ruku ta mama će brisati sekund po sekund svog teškog porođaja, sve dok ne ostane samo ono što je čini nasmejanom.

Duboko verujem da nam se teški trenuci dešavaju s razlogom. Verujem da nas učine boljim ljudima i da su tu da nam pokažu koliko zapravo snage možemo da imamo kada je potrebno i koliko ljubavi smo još spremni da damo ♥

Pre dva dana na svet je došla Mila. Najhrabrije dete koje je svet video. Dete koje se nije predalo i dete koje sada tako spokojno spava između svojih roditelja!

Dobro došla na planetu Zemlju, draga Mila! A jednog dana ću ti, dok spremamo neke skroz čokoladne kolačiće za tvoj rođendan, ispričati kako smo te svi nestrpljivo čekali i kako si nam svima pokazala kako se to radi ♥

A moja najdraža Jovana… ti si ratnica i ti si ponos!


* Puding od pirinča sa kardamomom i laticama ruža *

Sastojci:

200 ml mleka

60 ml slatke pavlake

1 štap vanile

4-5 zrna kardamoma (zgnječenog)

60 g pirinča oblog zrna

15 g putera

1 kašika meda

prstohvat soli

2 kašike pistaća

1 kašika ružinih latica

za sirup: 1 kašika meda, 1 kašika ružine vodice i 1 kašika vode

Priprema:

Staviti mleko, slatku pavlaku, štap vanile i kardamom zajedno u šerpicu da provri. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider na nekoliko sati da se ukusi prožmu. Izvaditi iz frižidera, dodati pirinač i pustiti da provri pa smanjiti vatru i kuvati oko 20 minuta. Skloniti sa vatre pa umešati puter, med i prstohvat soli. Podeliti u dve činije za serviranje pa preliti sirupom koji ste napravili tako što ste pomešali med, ružinu vodicu i vodu. Posuti lomljenim pistaćima i laticama ruže. Servirati odmah.

puding-od-pirinca-sa-ruzinom-vodicom

Isprobano iz knjige “Yerusalem – a cookbook” – Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Prijatno! Vaša Mila!

5 thoughts on “Život je snaga ili Puding od pirinča sa ružinim laticama i kardamomom

  1. Tekst je divan, baš me je raznežio. A recept veličanstven i svečan – baš u čast jednog novog života. Još da imam ružinu vodicu, odmah bi ga spremila 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *