Bojenje belih jaja

bela jaja

Uskršnja groznica je nama odavno tu, ali danas je onaj dan kada treba da smo kod svoje kuće, sa svojim najbližima, da zajedno farbamo jaja i u miru dočekujemo Uskrs. Od kada je Lenka sa nama, ovaj praznik je zauzeo stvarno posebno mesto u našem domu. Jako mu se raduje i beskrajno uživa u šaranju jaja. Ona bi sve mogla sama ali moje je da nabavim dobra jaja i da pustim njenoj divnoj mašti na volju.

Oduvek me je fasciniralo kako posvećeno tome pristupa i koliko strpljenja u njoj ima za jednu tako lepu tradiciju. Dve najvažnije stvari u njenom svetu su roze boja, pufnaste suknje i brda šljokica, tako da za njen Uskrs u obzir dolaze samo bela jaja, koja će moći da iznesu svu tu njenu disko kreativnost. Najzad su bela jaja nešto što možemo da kupimo i to po normalnoj ceni i to u nekoliko različitih klasa, kao što možemo i obična braon jaja. Iako, za mene svako jaje nosi svoju čar.

Ovih dana sam nekoliko puta odlazila u Maxi i svaki put kupila po jedno pakovanje Premia belih jaja, samo zato što nisam mogla da se uzdržim, a ne zato što su mi trebala. Ali, posle se ispostavilo da mi je to bio odličan potez jer ta jaja nestanu sa polica u prvih nekoliko sati nakon otvaranja marketa. Dojavljeno mi je iz nekoliko različitih izvora 🙂 To znači samo jedno – ovogodišnji Uksrs će biti najšareniji Uskrs ikada!

Ranije ih nije bilo u prodavnicama pa sam isprobavala i izbeljivanje jaja. To bude okej, ali nikad ovako strava kao kada je jaje već belo. Boja se mnogo lepše prima, nijanse su prozračne i vedre a lako može da se postigne i pastelna nijansa bilo koje boje. Skuvana jaja umočite u vrelu vodu u koju ste stavili po mrvicu boje, tek toliko da ima. Kada dobije nijansu koja vam odgovara, izvadite i stavite na ubrus. To je to!


Bojenje belih jaja

Premia bela jaja, zeljene klase
Boja u prahu, po želji
Voda

Priprema:

Jaja prvo operite i proverite da neko nije napuklo. Ako ima napuklih, nemojte ih kuvati, ostavite ih za nešto drugo. Kada operete jaja, pažljivo ih stavite u šerpu, prelijte vodom i uključite na srednju jačinu da provre. Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta. Izbegavajte visoke temperature zbog pucanja jaja.

Zatim, vrela jaja procedite i ostavite sa strane. Na ravan tanjir stavite malo vode, tek toliko da je ima – ne treba da prekrije celo dno. Dodajte boju u prahu, zavisno od nijanse koju želite a u mom slučaju na vrh noža i razmutite da se boja rastvori. Jaje kotrljajte po tanjiru sa bojom da se išara pa kada ste zadovoljni šarom ostavite jaje u kutiji od jaja da se osuši.

Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.