Bojenje belih jaja

Bojenje belih jaja
bela jaja

Uskršnja groznica je nama odavno tu, ali danas je onaj dan kada treba da smo kod svoje kuće, sa svojim najbližima, da zajedno farbamo jaja i u miru dočekujemo Uskrs. Od kada je Lenka sa nama, ovaj praznik je zauzeo stvarno posebno mesto u našem domu. Jako mu se raduje i beskrajno uživa u šaranju jaja. Ona bi sve mogla sama ali moje je da nabavim dobra jaja i da pustim njenoj divnoj mašti na volju.

Oduvek me je fasciniralo kako posvećeno tome pristupa i koliko strpljenja u njoj ima za jednu tako lepu tradiciju. Dve najvažnije stvari u njenom svetu su roze boja, pufnaste suknje i brda šljokica, tako da za njen Uskrs u obzir dolaze samo bela jaja, koja će moći da iznesu svu tu njenu disko kreativnost. Najzad su bela jaja nešto što možemo da kupimo i to po normalnoj ceni i to u nekoliko različitih klasa, kao što možemo i obična braon jaja. Iako, za mene svako jaje nosi svoju čar.

Ovih dana sam nekoliko puta odlazila u Maxi i svaki put kupila po jedno pakovanje Premia belih jaja, samo zato što nisam mogla da se uzdržim, a ne zato što su mi trebala. Ali, posle se ispostavilo da mi je to bio odličan potez jer ta jaja nestanu sa polica u prvih nekoliko sati nakon otvaranja marketa. Dojavljeno mi je iz nekoliko različitih izvora 🙂 To znači samo jedno – ovogodišnji Uksrs će biti najšareniji Uskrs ikada!

Ranije ih nije bilo u prodavnicama pa sam isprobavala i izbeljivanje jaja. To bude okej, ali nikad ovako strava kao kada je jaje već belo. Boja se mnogo lepše prima, nijanse su prozračne i vedre a lako može da se postigne i pastelna nijansa bilo koje boje. Skuvana jaja umočite u vrelu vodu u koju ste stavili po mrvicu boje, tek toliko da ima. Kada dobije nijansu koja vam odgovara, izvadite i stavite na ubrus. To je to!


Bojenje belih jaja

Premia bela jaja, zeljene klase
Boja u prahu, po želji
Voda

Priprema:

Jaja prvo operite i proverite da neko nije napuklo. Ako ima napuklih, nemojte ih kuvati, ostavite ih za nešto drugo. Kada operete jaja, pažljivo ih stavite u šerpu, prelijte vodom i uključite na srednju jačinu da provre. Kada voda provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 10-15 minuta. Izbegavajte visoke temperature zbog pucanja jaja.

Zatim, vrela jaja procedite i ostavite sa strane. Na ravan tanjir stavite malo vode, tek toliko da je ima – ne treba da prekrije celo dno. Dodajte boju u prahu, zavisno od nijanse koju želite a u mom slučaju na vrh noža i razmutite da se boja rastvori. Jaje kotrljajte po tanjiru sa bojom da se išara pa kada ste zadovoljni šarom ostavite jaje u kutiji od jaja da se osuši.

Vaša MilaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *