Cicvara

cicvara

Da li ste čuli za jelo koje se zove cicvara? Da li ste je nekada probali? Da li ste odmah pomislili da je to isto što i kačamak ili palenta? Sigurna sam da da, kao i većina ljudi. Daleko je od palente i retko se sprema.

Sećam se da ju je mama često pravila i to uvek sa oduševljenjem i specifičnom dozom ponosa. To je bilo nešto što se više nigde ne pravi… specijalitet starih dana koji ona čuva od zaborava. U vreme dok je pravila, bila sam jako mala i naravno da mi se nikada nije svidela jer nije bila sendvič ili kolač. Ali sada… Sada je druga priča.

Da budem iskrena, nisam sigurna da je ovaj recept čak i približan maminom. Trudila sam se da za ovo snimanje u jednom receptu obuhvatim makar većinu pravila koja važe za pripremu ovog jela a koje sam pronašla u raznim receptima širom interneta. I to je, moram priznati, bila jedna ukusna civara. I biće svaka, na koji god način da je pripermite.


Kako se pravi cicvara?

200 ml vode

1/2 kašičice soli (ako je sir ili kajmak slan, smanjite količinu)

1 kašičica putera ili masti

100 g starog kajmaka

100 g starog sira

4 kašike kukuruznog brašna

Priprema:

Vodu, puter i so staviti na ringlu da provri. Zatim, dodati kajmak i sir pa kuvati uz mešanje da se i jedno i drugo otopi. Tada dodati brašno i kuvati na nižoj temperaturi uz konstantno mešanje dok cicvara ne počne da se odvaja od posude a tada je kuvati još nekoliko minuta, takođe uz konstantno mešanje.

#rucaksaknjazom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.