Domaće sardine u maslinovom ulju

sardina

Sećam se da je mama nekad pravila domaću sardinu. Nisam sigurna čak ni da li sam volela da je jedem ali iz nekog razloga mi je miris te ribe ostao duboko urezan. Toliko jako da sam ga godinama tražila, nesvesna da je to baš to – miris kuvane ribe. Vremenom sam shvatila šta tražim i pokušavala da nađem pravi trenutak kada ću napraviti te čuvene sardine. I ne, nije bilo neke specijalne prilike. Samo sam jednog jutra ustala i napravila ih ☺ Toliko je prosto. A toliko lepo! Skuvala sam ih, ohladila, oduševljavala se satima kako su mi lepe, poređala ih u lepu teglu i zaboravila u frižideru. Do pre neki dan kada sam povadila sve što mi je smetalo da unutra smestim džinovsku tortu. I ostale su napolju sledeća dva dana jer su bile za bacanje, bila sam gotovo sigurna u to.

Već trećeg dana stajnja pored sudopere, spremne da odu u kantu, moja M. meni kaže kako joj to deluje baš mnogo ukusno. I ja shvatim da ih nisam ni otvorila da utvrdim da li su stvarno za bacanje i postane mi jasno da nema nekih realnih razloga da bude za bacanje nešto što je skuvano i pliva u maslinovom ulju do preko glave. Probala i evo ih, danas će mi biti ručak. Tako su ukuuuusne! Osvežavajuće i baš dobre! Pa, evo recepta i slobodno ih zaboravite kao ja pa poslužite uz neku lepu letnju zakusku sledeće godine ☺.


Sastojci:

oko 500 g sardina (koristila sam smrznute)

1 manja glavica crnog luka

1 manja veza peršuna

2-3 lista lovora

nekoliko zrna bibera, ja sam koristila i biber dugačkog zrna iz Spice Up Shop-a koji daje vrhunsku zemljanu aromu

300 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 limun isečen na kolutove

1 puna kašičica krupne morske soli (ili manje ako ne volite slane sardine)

Priprema:

Jako je prosto: sve sastojke stavite u šerpu redom. Luk isecite na četvrtine, limun na kolutove. Sve ostalo stavite tako kako jeste. pravljenje-domace-sardineStavite na ringlu, uključite da provri pa smanjite jačinu vatre skroz. Kuvajte oko 2 sata na tako tihoj vatri, bez mešanja (eventualno protresite šerpu ako vam je nešto sumnjivo) da bi sardine zadržale oblik. Skuvane sardine ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.sardina-domaca

Ohlađene sardine stavite u teglu, nalijte sokovima iz šerpe i čuvajte u frižideru ako ih ne pojedete odmah. moje stoje evo ima već skoro tri meseca – ništa im ne fali. U frižideru će se maslinovo ulje skroz stegnuti pa vi pola sata pre serviranja izvadite teglu da se otkravi na sobnoj temperaturi.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.