Farbanje jaja

farbanje jaja

Jednom prilikom sam napisala da Lenku nikada nisam zamišljala pre nego što se rodila i da nisam imala nikakvu ideju o tome kakvo bih dete u životu volela da imam. Došla mi je baš onakva kakva mi je trebala. Došla mi je nežna, emotivna, krhka i jaka, prkosna i poslušna. Duboko verujem u to da je ona tu da nas sačuva od nas samih i da je trag koji svakog dana za sobom ostavlja na našim srcima jači od svega što smo do sada bili.

Za nekoliko dana puni 3. Ima lokne. Juče je ispričala svoj prvi vic. Na karti Evrope mi je pokazala gde joj živi sestra. Govori nam da nas voli. Hoće da ima jednu malu sovu, da je čuva. Ima najdublje oči koje sam ikada videla. Grli svim srcem.

Zaslužuje svu radost koju mogu da joj pružim, zaslužuje svaki sekund mog vremena, iako ga često nema, zaslužuje da prevrćemo kuću naopačke i zaslužuje da se naš svet vrti oko nje. To je najmanje što možemo da uradimo za nju – da joj budemo dobri roditelji. Da joj svojim postupcima ugraviramo vrednosti u srce. Da joj porodica bude važna i da se raduje praznicima. Da ne beži od porodice, već da joj porodica bude skrovište. Da sutra bude najbolja mama svojoj deci.

Zato je Uskrs, od onog Velikog Petka kada se rodila pa sve do večnosti, praznik koji posvećujem njoj.


Farbanje jaja

Koristile smo bela jaja i koristile smo nekoliko jednostavnih tehnika da bi Lenka mogla aktivno da učestvuje u celom procesu. Važno je da budete prisutni i da u sebi nemate nervozu. Možda nećete dobiti boje koje želite ali mnogo je važnije što ćete dobiti divno provedeno vreme sa svojim detetom, pa makar sva jaja popucala. Odredite sebi to za prioritet.

Nekoliko belih i nekoliko prepeličjih jaja smo ofarbale u lukovini. Koristila sam lukovinu crnog i ljubičastog luka u istom odnosu. Manju šerpu sam napunila lukovinom i jajima pa zalila vodom da pokrije. Kuvala sam da provri pa smanjila temperaturu i kuvala još 15-ak minuta. Za jaču nijansu, produžite kuvanje. Nakon kuvanja ih premažite uljem. Na slici ispod, to su braon jaja koja vidite.

farbanje jaja u lukovini

Nekoliko jaja smo kuvale u crvenom kupusu. Sitno sam iseckala manju glavicu crvenog kupusa i napunilaa manju šerpu. Jaja sam stavila u sredinu i pustila da provri. Zatim sam na tihoj vatri kuvala oko 30 minuta i nakon toga ostavila na iskljuenoj ringli još 30 minuta. Kažu da je za jače nijanse bolje ostaviti jaja da stoje nakon kuvanja preko noći. Nisam htela jaču nijansu jer mi se jako dopalo kako su nam ispala i nisam ih premazivala uljem, da ostanu mat.

farbanje jaja u kupusu

Zatim smo nekoliko jaja uvile u ljusku od luka pa stavljale u čarapu. U neke smo dodavale i suve cvetiće gipsofile (one sitne bele cvetiće koje najčešće viđate u buketima) i listiće travki koje sam naašla ispred zgrade. Kuvale smo ih da provre, smanjile jačinu i kuvale još 15-ak minuta. Negde pred kraj smo dodale malo crvene boje. Ideja je bila da budu roze, ali ipak su se zacrvenela i na kraju izgledala lepo. Skuvana jaja smo izvadile na krpu, isekle čaarapu, skinule lukovinu i cveće pa oprale pod mlazom hladne vode. Nakon toga nauljile.

farbanje jaja

farbanje jaja

farbanje jaja

farbanje jaja

Onda smo nekoliko jaja skuvale bez boje i nakon toga ih vruće umakale u rastvorene boje koje smo rasporedile u nekoliko činijica. Umakanje traje kratko, tek nekoliko sekundi je potrebno da se uhvati boja. Ali, ako ih stavite ponovo pod drugim uglom, dobićete zanimljive šare različitih nijansi. Lenka je raspoređivala boje u činije, brojala koliko ih ima i učila koja je koja boja.

farbanje jaja

farbanje jaja

farbanje jaja

Nekoliko smo sa ljuskama luka i cvetićima stavile u čarapu pa u ljubičastu boju koja se primila potpuno bezveze ali sve zajedno izgleda lepo.

farbanje jaja

Na kraju, imamo 20 išaranih jaja koja ću dugo pamtiti, jer je ovih nekoliko sati koje smo provele zajedno na Veliki petak verovatno jedna od najznačajnijih stvari koje smo do sada uradile zajedno. Značaj nije u jajima, iako sam stvarno ponosna kako smo ih išarale. Značaj je u osećaju koji želim da prenesem na nju a koji je u meni prirodno rastao u kući u kojoj sam odrasla. Osećaju za porodicu, za lepo, za radost, za praznik.

Posvetite se svojoj porodici, ostavite probleme na otiraču pre nego što uđete u kuću, budite dobri sebi i svojim najbližima, živite u miru, smejte se i budite najbolja verzija sebe za dete koje je pred vama! Želim vam lepe praznike ♥

farbanje jaja

farbanje jaja

farbanje jaja

Vaše Mila i Lenka

One thought on “Farbanje jaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.