Grilovani račići sa soja sosom

Ako postoji neka hrana koju bih morala da izdvojim kao letnju, to bi bila pasta sa paradajzom i račići. Račići na sve moguće načine. Račići na puteru, račići uz testeninu, račići u salati, račići na sendviču, račići sa jajima, grilovani račići sa soja sosom. Ma, you name it! Sve može, sve!

Uvek se radujem novim proizvodima u mojoj kuhinji. Mislim, ne moraju uslovno biti najnoviji na tržištu ikada, ali me raduje kada ugostim nešto novo za naša nepca. Soja sos je nešto što kupujem gotovo kao so i maslinovo ulje – uvek ga imam u kući jer ga dosta i koristim. I, kao što znate, soja sos nije rezervisan samo za azijska jela. Jedna kašika soja sosa u bilo kojem domaćem jelu dodatno će popuniti ukus a jelo će ostati isto to jelo koje volite. 

Ono što je novo, to je Kikkoman Ponzu sos sa limunovim sokom koji božanstven. Dašak limuna ovog soja sosa daje savršenu svežinu čemu god da ga dodate. Jako mi se dopada i mislim da će vam biti odličan saveznik u pripremi marinadi za roštilj ovog leta. Planirate da roštiljate, zar ne? Nemojte da me razočarate, ovo leto je naše leto. Sve ćemo staviti na gril, sve!

Grilovane račiće možete praviti na kvalitetnom tučenom gril tiganju ili na roštilju, kako god da vam je lakše. Toliko se brzo prirpemaju da će vam priprema vatre samo za njih biti možda malo i besmislena. Ako koristite tučeni gril tiganj, on može da vam simulira pripremu na roštilju jer samo tučeno posuđe može tako dobro da se zagreje na ringli.


Grilovani račići sa soja sosom

500 g račića (svežih ili kuvanih)
60 ml maslinovog ulja
15 ml Kikkoman Ponzu sosa sa limunom
1 čen belog luka
¼ kašičice bibera
½ kašičice tucane ljute paprike (opciono)

Čeri paradajz ili drugo povrće po želji
Sveži bosiljak

Priprema:

Račiće  očistite tako što čete ukloniti ljušturu, glavu i nogice. Rep možete da ostavite ako želite lepši vizuelni ugođaj. Ukoliko koristite sveže račiće, onda vrhom noža po leđima plitko zasecite i izvadite crnu nit koja se prostire celom dužinom. Ukoliko koristite kuvane račiće, ovo ne morate raditi.  Operite i osušite ubrusom. Zatim, napravite marinadu tako što ćete sve sastojke sipati u teglicu i dobro izmućkati. Prelijte preko račića i ostavite da stoje 20-ak minuta.

Marinirane račiće stavite na drvene ražnjiće. Čeri paradajz možete preliti preostalom marinadom i takođe staviti na ražnjiće. Grilujte na užarenom tiganju kratko. Ukoliko su vam račići sveži, po 2-3 minuta sa svake strane, ukoliko su prethodno kuvani po 1-2 minuta sa svake strane. Poslužite preliveno sa malo maslinovog ulja i sas eckanim bosiljkom.

Post je urađen u saradnji sa Spices.rs za brend Kikkoman.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.