Hlepčići sa jogurtom

Videla sam ove hlepčiće na Pinterestu pre nekoliko dana i bukvalno htela istog trenutka da ih napravim! Toliko su dobro izgledali, da ne mogu da vam opišem. Hlepčići sa jogurtom možda na prvu deluju kao i svaki drugi hleb, ali nisu. 

U ovo testo ide jogurt na koji uopšte nismo navikli kada je priprema hleba u pitanju. Ali, jogurt je ovde savršeno legao a testo je meko, fino, vazdušasto i nekako…sveže. Jako volim pripremu hleba i peciva i uvek me iznova obraduje što od nekoliko jednostavnih namirnica možemo napraviti bezbroj različitih ukusa ako samo malo promenimo razmere i način pripreme.

Divno, zar ne? Da bi ovaj hleb bio ovako lep i da bi imao tanku lepu koricu celom svojom površinom, moramo ga ispeći sa parom. Ja imam tu opciju na svojoj rerni, ali sam ipak išla peške metodom pa na dno rerne stavila posudu sa vodom. Tako da ćete i vi moći da uradite isto, bez ikakvih problema.


Hlepčići sa jogurtom

2 kašičice suvog kvasca
260 ml tople vode
1 kašičica šećera
200 ml jogurta
1 kašičica soli
Oko 650 g mekog brašna T400

Priprema:

Kvasac pomešajte sa toplom vodom i šećerom pa ostavite da odstoji 5 minuta. Sa suvim kvascem ovo ne morate da radite ali ja uvek ostavim da radi makar pet minuta pre nego što ga pomešam sa ostalim sastojcima. Zatim, dodajte jogurt i so. Dodajte brašno i zamesite meko testo. Ukoliko mesite ručno, brašno dodajte postepeno.

Uz dodavanje brašna po potrebi zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke pa ga stavite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da narasta na toplom dok ne udvostruči volumen. Ako želite da ubrzate proces, rernu zagrejte na 50 stepeni pa je isključite i u nju stavite posudu sa testom a vrata ostavite odškrinuta. Kada je testo naraslo, premesite ga uz dodavanje brašna po potrebi, pa podelite na 8 ili 10 delova. Od svakog dela napravite jufkice, pokrijte krpom i ostavite da stoji 10-ak minuta.

Kada je testo odmorilo, svaku jufku posebno uvaljajte u brašno pa oblikujte onako kako vam se dopada. Poređajte ih na pleh pa ostavite da odmaraju 10-15 minuta. Oštrim nožem ili žiletom za hleb zasecite površinu da napravite šaru. U međuvremenu rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh stavite u rernu a odmah zatim na dno stavite jednu malu metalnu tepsiju ili lonče u koje ste stavili oko 250 ml vode. Zatvorite i pecite 20-25 minuta dok ne dobiju lepu boju.

Ispečene hlepčiće izvadite iz rerne pa pokrijte čistom krpom koju ste prethodno nakvasili i dobro izcedili. Držite krpu preko hleba tek nekoliko minuta a zatim je skinite i ostavite da se hlepčići ohlade.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.