Kikiriki štanglice

kikiriki štanglice

Ovaj kolač bih stavila u nekoliko kategorija. Kako sam u njega stavila nešto šećera u prahu koji se može zameniti smeđim šećerom ili medom, tako mislim da može opušteno da se smesti u kategoriju zdravih recepata jer u njemu nema ničega drugog što bi bilo specijalno nezdravo: kikiriki puter, komadići kikirikija, puter, ovsene pahuljice, komadići kakao zrna i tamna čokolada za glazuru. Ništa vam ne para uši, zar ne?

Takođe, mislim da bi se odlično snašao u kategoriji sitnih kolača u vidu kuglica ili štanglica, mislim da je super rešenje za brz i efektan kolač.

Jedina mana mu je ta što je stvarno jak – nije baš od onih da ih pojedeš nekoliko u toku dana. Zato je dobro da ga pripremite unapred za celu nedelju. Isečete ga na štangle i svaku zapakujete u prozirnu foliju pa u frižider. Može vam dobro doći kao užina ili desert u toku dana. Toliko se jednostavno priprema da mu nema ravnog, to je sigurno. Sama priprema ne traži više od 15 minuta vremena, ali ipak je potrebno dodatnih sat vremena stajanja u zamrzivaču pre nanošenja glazure.


Kikiriki štanglice

250 g kikiriki putera

100 g putera

70 g pečenog slanog kikirikija

50 g sitnih ovsenih pahuljica

50 g šećera u prahu ili 40 g smeđeg šećera

40 g komadića zrna kakaoa (opciono)

1/4 kašičice soli

Za glazuru ↓

100 g čokolade sa 80% kakaoa

10 g putera

krupna morska so za posipanje (opciono)

Priprema:

U šerpu stavite kikiriki puter, puter, kikiriki koji ste iseckali na krupno, ovsene pahuljice, šećer, zrna kakaoa i so. Na tihoj vatri kuvajte toliko da se sve istopi, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre. Željeni kalup obložite prozirnom folijom. Koristila sam četvrtasti kalup za pečenje hleba, a vi koristite oblik koji želite.

Ulijte smesu u kalup i stavite u zamrzivač na sat vremena. Zapravo, držite u zamrzivaaču toliko da se smesa stegne. Izvadite kalup iz zamrzivača. Tamnu čokoladu i puter otopite na pari pa prelijte preko kolača. Nakon minut-dva preko pospite krupnu morsku so. Ovo vam se možda čini kao nepotrebno, ali ta so će izbalansirati celu stvar.

Ostavite da se čokolada stegne i oštrim nožem isecite na štanglice ili kocke. Dobro je da nož zagrejete pod mlazom vruće vode, osušte ga krpom i onda sečete – tako čokolada neće pucati.

Ukoliko se odlučite za pravljenje kuglica, onda smesu držite u frizu toliko da se stegne pa onda kašikom vadite smesu i dlanovima formirajte kuglice. Ukoliko omekšaju, a verovatno hoće zbog toplote ruku, ponovo ih stavite u zamrzivač pa kada se stegnu svaku umočite u rastopljenu čokoladu. Možda će vam za kuglice trebati više čokolade.

kikiriki štanglice

kikiriki štanglice

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.