Ledena kafa

ledena kafa

Ledena kafa je trebalo da bude objavljena u nekom vrelom, vrelom letnjem danu i ja sam se sikreno nadala da će tih dana biti i sada u trenutku pripreme ovog recepta. Nažalost, kiša je malkice upropastila divan osećaj ledene kafe u rukama, ali nije uticala na ukus, to je sigurno.

Ledena kafa pripremljena na ovaj način je za mene sjajno letnje osveženje ako volite kafe sa mlekom. Ja ih volim ali ne pijem ih često, pa mi je ovo bila baš poslastica. A isto možete uraditi i sa biljnim mlekom ako vam kravlje ne prija. 

Pronašla sam kalup za led sa velikim kockama i od tada razmišljam o pripremi ovakve kafe. Prvo, sjajno izgleda. Drugo, u jednoj kocki dobijete jednu dobranu dozu kafe a meni je to važno. Jer kafa, bez dovoljno jakog ukusa kafe – nije kafa 😀

Pošto volim jači ukus, ja sam dozirala duplo, pa je kod mene stvarno osetan ukus kafe. Ali, vi možete dozirati onako kako vama prija. Za kalup od 8 velikih kocki, koristila sam oko 600 ml vode i nekoliko kašika kafe. Na isti način možete napraviti i zaslađene kocke, samo ćete u vodu staviti zaslađivač po vašem ukusu pa tek onda zagrejati, da bi se rastopio.


Ledena kafa

600 ml vode
Perla instant kafa, Espresso crema 
Premia mleko
Kalup za led

Priprema:

Vodu zagrejte na rinlgi ali tako da ne proključa. Sklonite sa vatre i dodajte onoliko kafe koliko vam je dovoljno za vaš ukus. Računajte da se ova instant kafa dozira ovako: 2 grama kafe na 150 ml vode, pa na osnovu toga odredite koliko ćete kafe staviti. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi ili makar prohladi. Sipajte u kalup za led i stavite u zamrzivač tako da stoji ravno.

Kada se kafa zaledila, možete je servirati. Izvadite kocke leda u čašu. U francuskoj presi za kafu napravite penu od mleka tako što ćete do pola napuniti hladnim mlekom pa povlačiti presu gore dole koliko god je moguće brzo. Nakon 30-ak sekundi dobićete penu od mleka i tada je možete ostaviti minut-dva da se stabilizuje. Sipajte u čašu preko kocki kafe i to je to. Po potrebi zasladite kafu.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.