One pot džem od kajsija

one pot džem od kajsija

Dugo sam pokušavala da smislim šta ću pripremati kao recept koji će pratiti recenziju za ovaj aparat. Bilo je malo nezgodno odabrati jer sam relativno skoro recenzirala sličan aparat a trebalo je suziti izbor na nešto što je baš sezonski i što je relativno lako za napraviti jer je leto i sve nas mrzi :D. One pot džem od kajsija, why not.

Pre nekoliko dana otišli smo na rođendan kod familije i od Markove ujne sam saznala da je džem od kajsija pripremala u cooker-u. Pa, nije bilo šanse da propustim da ga napravim i ja. Jako sam zadovoljna kako je ispao. Jako!

Znate li šta me čini posebno zadovoljnom? To što sam ga kuvala ukupno 40 minuta, što je tekstura sjajna i što je boja neodoljiva. Ali, stvarno neodoljiva. Birajte što zrelije kajsije. Neka budu slatke i slobodno trunku omekšale. Prvo ih operite i izvadite im koštice pa ih pomešajte sa šećerom i ostavite da odstoje 30-ak minuta. Nakon toga se kuvaju pod pritiskom, a onda sa otvorenim poklopcem još 20-25 minuta uz mešanje, da se dokuvaju. Imam i reel, bacite pogled. Dobila sam nešto više 2 litra džema.


One pot džem od kajsija

2 kg očišćenih i opranih kajsija

700 g šećera

Sok od polovine limuna

Priprema:

Kajsije dobro operite i očistite od koštica. Ukupna težina očišćenih kajsija treba da bude 2 kilograma. Stavite ih u posudu One pot cooker-a i dobro promešajte sa šećerom i limunom. Ostavite tako 30-ak minuta ali povremeno promešajte. Uključite aparat na kuvanje pod pritiskom i podesite vreme na 10 minuta. Ispustite paru pritiskom na dugme za paru, a zatim otvorite poklopac. 

Dobro promešajte pa štapnim mikserom izblendajte kajsije. Podesite program za prženje (brown) i podesite vreme na 25 minuta. Startujte program i nastavite sa kuvanjem uz često mešanje. Nakon 25 minuta proverite da li vam gustina džema odgovara tako što ćete jednu kašiku džema sipati na tacnu pa staviti u frižider.  Kada se ohladi odlučite da li želite gušći džem pa ukoliko želite, kuvajte još 15 minuta na istom programu. Meni je ova gustina džema idealna. Ne volim kada je jako gust a ne volim ni kada je previše redak. 

Isključite aparat i pažljivo izvadite posudu iz aparata. Sipajte džem u vruće tegle koje ste prethodno dobro oprali i zajedno sa poklopcima držali u rerni na 100 stepeni jedan sat. Zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako. Ostavite da se tako ohlade u potpunosti.

Post je urađen u saradnji sa Tefal Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.