Pečene krofne

Mnogo dugo želim da napravim pečene krofne jer Lenki nema boljeg životnog iznenađenja od krofne umočene u čokoladu i posute tonom perlica. Nema i neće se roditi! Danas je blago odlepila kada ih je videla, šta da vam kažem.

Dopada mi se što u sebi nemaju mnogo masnoće, svega 40 g rastopljenog putera na celu količinu od 24 krofnice. Mislim da bi i količina šećera mogla da se smanji, pa možda čak i zameni nekim zdravijim šećerom. To ću morati da isprobam.

Ako ih stavite u kutiju i dobro zatvorite, ostaće sveže. Sutradan će biti podjednako ukusne i lepe, to vam garantujem. Mekane su i pufnaste. Koristila sam tamnu čokoladu sa visokim postotkom kakao delova, ali glazura može biti drugačija, kakva se vama više dopada. Nemojte me pitati za kalup, dobila sam ga, pojma nemam gde da ga nabavite 🙂


Pečene krofne

200 g šećera
240 g mekog brašna T400
2 kašičice praška za pecivo
2 jajeta
1 kašika ekstrakta vanile
@dr.oetker_srbija burbon vanilin šećer (mada tu količinu često dupliram jer ga obožavam)
180 ml kiselog mleka
90 g kefira ili jogurta
40 g rastopljenog putera

Rastopljena čokolada
Mrvice za ukrašavanje 

Priprema:

Šećer, brašno i prašak za pecivo pomešajte i ostavite sa strane. U odvojenoj posudi izmešajte jaja, vanilu, burbon vanilin šećer, kiselo mleko i kefir. Dodajte rastopljen puter i dobro izmešajte. Sjedinite ovu smesu sa suvim sastojcima.

Plehčić za krofnice premažite sa malo putera pa napunite 3/4 gotovim testom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180° 20 minuta. Izvadite iz rerne, pa okrenute kalup i pustite da krofnice ispadnu. Ako ne ide, kalup malo lupnite o površinu da im pripomognete. Ohlađene krofne umočite u čokoladu i ukrasite kako želite.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.