Rižoto sa šparglama

rižoto sa šparglama

Ovih dana stvarno prolazim kroz čudan period. Naiđe vreme u kojem ne znam ko sam i u kojem do sada nisam naučila da uživam. Već tri puta brišem tekst koji napišem. Mnogo puta sam se zapitala da li uopšte treba da pišem i pitam se gde su mi nestale reči. Imala sam ih na pretek. Sada govorim samo kad moram a pišem samo kada sam baš hrabra.Nešto se u čoveku desi, delove sebe nehajno izmrvi za sobom. Ja sam izmrvila od svega po malo. Sakupljam delove svakog dana. Svakog dana neumorno vraćam sebe sebi. Vraćam sebe sebi. Delove koje sam sama otrgla. Jeste, život je gorak i sladak. Jeste, život je težak i lak. Jeste, život je bolan i lepršav. Jeste, čuda su tu, iza svakog ćoška.

Da li uspevate da pronađete svoja čuda onda kada se osećate poraženo? To je najteža stvar. Pronaći iskru onda kada ne osećaš ništa. Pronaći žilu i udahnuti joj život. Nasmejati se iz srca, istinski uživati u trenutku, uložiti sebe u veće od sebe, pronaći ljubav…

Kada pronađeš ljubav u onom trenutku kada je uopšte ne osećaš i kada pustiš radost u srce koje je bledo od brige, to je početak. Početak boljeg tebe. Kada daš sebi šansu da živiš kako zaslužuješ… to si ti, najbolji koji možeš biti. Budi taj čovek!


Rižoto sa šparglama

150 g arborio pirinča

50 ga putera

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

50 ml belog vina

40 g rendanog parmezana

200 g špargli

1 litar bistre pileće supe

so i biber po ukusu

sveža mirođija po ukusu

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i zajedno sa malo soli pržite na zagrejanom puteru dok ne omekša. Nalijte vino i kuvajte uz povremeno mešanje dok sva tečnost ne ispari. Dodajte pirinač, promešajte nekoliko puta pa nalijte sa malo supe. Smanjite vatru na srednju jačinu pa nastavite sa kuvanjem uz stalno dodavanje supe i nežno mešanje. Tako radite dok ne utrošite svu supu.

Supu skuvajte kako je inače kuvate a ako to inače ne radite, možete se poslužiti mojim receptom za domaću supu. Samo, nravano, iskoristite samu supu a povrće i meso ostavite za nešto drugo. U međuvremenu stavite vodu u drugoj šerpi da provri pa je posolite sa nešto soli. Špargle operite i izlomite koren na svakoj kao što sam objasnila u receptu za grilovanu šparglu. Stavite ih u kipuću vodu i kuvajte da omekšaju, 4-5 minuta. Ako su špargle deblje, trebaće neki minut više. Izvadite ih iz vode kada su skuvane i isecite na kolutove.

Kada je rižoto skoro gotov, dodajte špargle i parmezan pa kuvajte dok pirinač ne bude potpuno skuvan ako već nije. Pobiberite i začinite svežom mirođijom. Samo budite pažljivi jer je sveža mirođija stvarno jaka i ako mmože lako uporopastiti jelo ako je bude previše. Servirajte rižoto i poslužite ♥

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.