Rustični hleb sa brusnicom i bademom

recept za hleb koji se ne mesi

Nemam tačnu brojku koliko sam hlebova zamesila u proteklih nekoliko godina. A ako uopšte nešto treba da brojim to su hrskave korice koje šušte pod prstima i divne rupice u ovakvim rustičnim hlebovima koje najviše volim da pečem. Iako imam svoj recept za hleb koji se ne mesi koji sam milion puta do sada isprobala na razne načine, kod Ivane na blogu So i Biber pronašla sam recept koji je malo drugačiji od mog. Razlika je u sastojcima, dok je proces pravljenja skoro pa identičan.

Odlučila sam da ovaj hleb začinima brusnicama iako je kod Ivane napravljen u potpuno drugom maniru. Ona je dodala masline, parmezan i ruzmarin što na slici sve zajedno izgleda faantastično! Kako sam na masline teška i imam periode u kojima bih mogla da ih jedem svakog dana, tako imam i periode kada ne mogu ni da ih pomirišem, nažalost. Sada sam u ovom drugom periodu pa nisam smela da rizikujem da uložim sav trud a da kasnije u njemu ne uživam.

Brusnice su dale divan slatkasti šmek, oplemenile su hleb na takav način da ćete se prema njemu sigurno ophoditi kao prema nečemu jako važnom i posebnom. Dodala sam i šaku seckanih badema i dobila hleb divne teksture sa ponegde nekim komadićem badema koji celu stvar podiže jednu lestvicu gore, ultra hrskave korice i izbalansiranog slatkastog ukusa.

Ivana u svom receptu u sastojcima ima i pivo i sirće, u minimanim količinama, ali dovoljnim da hleb dobije siroviji ukus, ako to mogu tako da nazovem. Mislim da dodavanjem ta dva sastojka, ukus kvasca dodje u prvi plan i napravi pravu žurku pod nepcem.

Ovaj hleb, kao i svaki hleb ovog tipa, istina treba čekati, ali oko njega ćete imati minimalno posla. Uveče ćete ga zamesiti, pokriti i ostaviti da preko noći odmara. Ujutru ćete zagrejati rernu, kratko premesiti hleb i ispeći ga.


Rustični hleb sa brusnicom i bademom

450 g brašna

1 i 1/2 kašičice soli

1/2 kašičice kvasca (koristila sam suvi kvasac Dr.Oetker)

220 ml mlake vode

6 kašika piva (koristila sam obično svetlo pivo)

1 kašika sirćete

100 g sušenih brusnica

60-70 g seckanih badema

Priprema:

U većoj činiji pomešajte brašno, so i kvasac. U odvojenoj posudi pomešajte vodu, pivo i sirće. Dodajte mešavinu brašnu pa varjačom mešajte testo dok ne dobije ujednačenu teksturu i ne počne da se odvaja od posude. Ovo je najbolje uraditi u multipraktiku ili u samostojećem mikseru – onda stvarno nemate nikakvog truda oko ovog hleba. Ja koristim samsostojeći mikser, Ivana je koristila multipraktik. Očigledno, obe varijante rade ☺

Brusnice sam dodala u posudu od miksera i pustila mikser da radi dok ne rasporedi brusnice ravnomerno po testu, to je trajalo minut-dva. Isto uradite i sa multipraktikom. Ako koristite ručnu metodu, u tom slučaju testo prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu, pospite brusnicama i umesite testo iz nekliko poteza. Preručite testo u veću čistu činiju i dobro zatvorite prozirnom folijom. Ostavite testo da preko noći narasta.

Ujutru testo preručite na blago pobrašnjenu površinu pa dodajte badem i iz nekoliko kratkih poteza premesite testo. Nemojte mesiti previše. Preučite u čistu činiju koju ste obložli papirom za pečenje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da narasta dva sata. Ja sam testo stavila blizu radijatora i tu držala oko sat vremena, da se udvostruči.

Ovakve hlebove pečem u posudama tj. pekačima od livenog gvožđa. Mislim da su najbolje jer najbolje drže temperatru. Možete koristiti i običan pekač. A ako vas zanima gde možete pristupačno kupiti ove pekače, potražite ih u Ikei. Imaju te posude i mislim da su okej kvaliteta. Ta stvar je večna i mislim da svako treba da ima makar jednu takvu posudu u kući.

Proces je sledeći: Uključite rernu i zagrejte je zajedno sa pekačem i poklopcem na 240 stepeni. Zatim, izvadite pekač iz rerne, preručite naraslo testo u pekač držeći krajeve papira za pečenje, poklopite i stavite u rernu na 15 minuta. Temperatru smanjite na 200 stepeni. Zatim, sklonite poklopac i pecite još 30 minuta. Ispečen hleb izvadite iz rerne i obavezno ostavite da se prohladi pre sečenja.

Hleb je ukusan i ima divnu hrskavu koricu!

hleb sa brusnicama

hleb sa brusnicom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.