Šakšuka (Shakshouka)

šakšuka

Šakšuka ili Shakshouka (prev. mešavina) nam dolazi iz Tunisa ali se vrlo često može naći i na trepazama drugih arapskih zemalja, posebno u Maroku, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Libanu… To je jedno od najvažnijih jela te kuhinje. Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Možete da pomsilite da je slično našem satarašu ili bećarcu, jer su sastojci skoro pa identični. Ali, nije… ukus je potpuno drugačiji. Kumin daje fantastičaan šmek a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.


Šakšuka (Shakshouka)

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

nekoliko kašika maslinovog ulja

1/2 crvene paprike

500 g svežeg paradajza ili jedna konzerva seckanog paradajza

1/2 kaašičice kumina

1/2 kašičce soli

1/4 kašičice bibera

1/4 kašičice kajenske paprike (zamenite je ljutom tucanom ako je nemate)

4 domaća jaja

malo fete, po želji

sveži peršun

Priprema:

Sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk, uz dodatak soli, propržite na maslinovom ulju da omekšaju. Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta da paprika blago omekša. Dodajte začine pa kratko propržite. Zatim, dodajte sitno seckani paradajz koji ste prethodno oljuštili, ili stavite seckani paradajz iz konzerve ukoliko mu nije sezona. Krčkajte 10-15 minuta da se salsa lepo ukrčka. Probajte pa dodajte začine ukoliko je potrebno.

Zatim, varjačom napravite 4 udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Sklonite sa vatre i servirajte uz sveži peršun i nekoliko komadića fete, po želji.

šakšuka

šakšuka

šakšuka

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.