Slatko od trešanja

slatko-od-tresanja

Ta trešnja je verovatno najvoljenije drvo na svetu. Zauzvrat nam daje najsočnije voćke, najmirisniji cvet u proleće i najlepši hlad u rano leto… Toj trešnji nema ravne, ta trešnja je naša.


Sastojci:

1 kg trešanja očišćenih od koštice

1 kg šećera

2 dl vode

1 limun

1 štap cimeta

1 vanilin šećer

Priprema:

Šećer i vodu skuvajte na jakoj vatri u plićoj a široj šerpi tako da dostignu gustinu tečnijeg meda (srednja fotografija na kolažu ispod). Sipajte voće i nemojte mešati već s vremena na vreme samo promrdajte šerpu. Kada počne da se stvara pena, polako je kašikom prikupljajte i odlažite u odvojenu posudu. Slatko je gotovo kada počne da se čuje kao da šapuće i da stvara sitne mehuriće ☺

spremanje-slatkog

U kuvano slatko dodajte vanilin šećer, kriške limuna koje ste očistili od koštica i štap cimeta. Sklonite sa vatre i pokrijte vlažnom krpom kako biste sprečili kristalizaciju šećera. A po savetu iskusne domaćice koja je pripremila ovo slatko najbolje je da slatko pravite u malim količinama kako biste uvek bili sigurni da je dobro skuvano – kod većih količina rizikujete da se slatko prekuva ili bude nedovoljno kuvano što će kasnije uticati na njego vek. Sipajte hladno slatko u čiste i sterilisane tegle.

tresnje

slatko-od-trešanja

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.