Soda hleb

soda-bread

Ovo je jedan od najjednostavnijih hlebova koje možete napraviti. Ne treba da narasta, ne treba da se mesi i ne traži mnogo vremena za pripremu. Od trenutka kada odlučite da ga spremite, za sat vremena će biti na stolu – vruć i vazdušast. Isprobajte pa mi javite utiske ☺


Sastojci:

480 g mekog brašna T400 + za formiranje testa

450 ml kiselog mleka

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni a okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje. Brašno pomešajte sa solju i sodom pa dodajte kiselo mleko i mešajte bvarjačom dokle možete. Nakon toga sve preručite na pobrašnjenu radnu površinu i rukama samo blago mesite tek toliko da se sjedini višak brašna i da formirate hleb (biće malo lepljivo). Nije važno da testo bude potpuno ujednačeno umešeno i da bude glatko. Što kraće mesite to bolje jer će tako hleb biti vazdušast i mek.

Prebacite pobrašnjeno testo u pripremljenu tepsiju pa vrhom noža zasecite plitko u krst. Stavite u zagrejanu rernu da se peče 15 minuta, pa temperaturu smanjite na 200 stepeni i nastavite sa pečenjem još 30 minuta. Hleb je naravno najlepši kada je vruć ali ni sutradan nije ništa manje ukusan.

soda-hleb

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.