Uskršnji kravaji ispečeni sa jajima

kravaj

Baba nam je svake godine na Uskrs darovala kravaje. Za dame sa jednim jajetom a za muškarce sa dva. To je u osnovi najobičnije testo za hleb, ispečeno sa jajetom. Ovo je lepa tradicija. Uvek se pravio neki kravaj više za putnike namernike, da se okrepe.

Baba ih nije uvijala u pletenicu niti premazivala jajetom, ali za mlade domaćice tu mora da ima i malo dekoracije pa sam ih malo izuvijala, da budu lepši za fotkanje ☺


Sastojci za 2 ženska i 2 muška kravaja:

650g mekog brašna + nešto za posipanje radne površine

1 kašičica soli

1/4 kašičice šećera

2/3 kesice suvog kvasca

300-350 ml mlake vode

6 svežih jaja

1 žumance razmućeno sa malo vode

Priprema:

Pomešala sam suve sastojke pa zatim ulila postepeno vodu i mešala varjačom dok je moglo. Preručila sam na pobrašnjenu radnu površinu pa mesila dobrih 10 minuta da testo postane potpuno elastično i glatko. Formirala sam loptu i ostavila pokriveno krpom da narasta na sobnoj temperaturi 1 sat.

Uključila sam rernu na 170 stepeni i pripremila pleh. Jaja sam dobro oprala i osušila krpom. Naraslo testo sam premesila nekoliko puta pa podelila na dva manja i dva veća komada. Svaki komad sam podelila na tri dela, pa dlanovima formirala tri dugačke kobasice. Spojila sam sve tri kobasice u vrhu pa uplela pletenicu i spojila u gnezdo (za one sa jednim jajetom) ili u perec kao na slici ispod (za one sa dva jajeta). Tako sam uradila sa svim testom. Uglavila sam jaja u testo. Premazala sam žumancetom razmućenim sa malo vode, pa jaja pokrila aluminijumskom folijom. Pekla sam u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.

pravljenje-kravaja

Ne morate da pravite pletenice i ne morate ovu količnu testa identično da podelite. Možete je podeliti na više delova pa oblikovati loptice, spljoštiti ih dlanom i uglaviti po jedno jaje – tako će vam manje testa trebati po kravaju. Meni se sviđaju ovako raskošni i veliki ☺

Prijatno! Vaša Mila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.