Kako da išarate jaja prirodnim voskom

saranje-jaja-voskom

Uskrs nam se baš približio… Još neki dan i svi ćemo uveliko biti okruženi jajama, bojama i novim uskršnjim idejama za trpeze i šaranje jaja. Zato vam danas Doncafe – Ljubitelji kafe, NajboljaMamaNaSvetu.com i ja donosimo video u kojem ćete videti kako da ofarbate jaja prirodnim voskom, da biste se vi lepo na vreme pripremili. Video je urađen u okviru PDF knjige “Velika kolekcija uskršnjih recepata” za koju su recepte pored mene spremale i Ja u Kuhinji…, Moje grne – Recepti za dušu, Prstohvat soli i Palachinka. Knjigu možete besplatno download-ovati klikom na sliku ispod. A video pogledajte pa ako isprobate ovu tehniku šaranja obavezno nam javite utiske ☺

7


Potreban materijal:

sveža jaja

prirodni vosak

drvce veličine olovke

komadić žice

vrh penkala

sveća

boja za jaja

malo ulja

Uputstva za rad:

Prvo treba da napravite pisaljku kojom ćete nanositi vosak na jaja. Potrebno vam je drvce veličine penkala koje ćete pri vrhu zaseći odozgo poprečno – tu ćete uglaviti vrh penkala pa zatim učvrstiti žicom kao što je na slici.

Sveću stavite u teglu pa okolo pričvrstite starim novinama ili sipajte pirinač kako bi sveća stajala pravo. Isecite mali komadić prirodnog voska pa ga na zapaljenoj sveći nekoliko sekundi držite  nad plamenom,  malo mesite prstima i radite tako sve dok vosak ne promeni boju i ne omekša. Tako pripremljen vosak zalepite na palac ruke u kojoj ćete držati jaje koje šarate.

Kako biste našarali jaje, držite ga u jednoj ruci a u drugoj držite pisaljku. Pisaljkom uzmite malo voska sa palca pa stavite nad plamen sveće da se istopi (nekoliko sekundi) i počnite sa šaranjem tako što ćete povlačiti oblike koje želite. Nakon nekoliko pokreta ponovo uzmite voska, istopite ga nad svećom pa nastavite sa šaranjem. Tako radite dok ne nanesete šaru koju želite.

Kada ste sva jaja išarali, stavite ih u šerpu sa hladnom vodom u koju ste prethodno stavili papir. Stavite da se kuva, pa kad provri dodajte boju za farbanje jaja i smanjite skroz, neka se kuva makar pola sata – tako ćete biti sigurniji da su jaja skuvana  i da se boja fino primila.

Nakon toga izvadite jaja iz vode, jedno po jedno na kuhinjski ubrus. Zatim, svako jaje dobro prebrišite krpom na koju ste sipali malo ulja – tako ćete ukloniti viškove voska i jajima dati lep sjaj.

Vaša Mila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.