Pastrmka na žaru

pastrmka-na-zaru

Red je da leto pozdravimo pravom letnjom hranom, zar ne? Užasno mi je krivo što ovaj recept nisam ranije snimila i što niste celog leta mogli da uživate u ovako dobro pripremljenoj ribi, ali dobro… Biće online pa ćemo ga ponovo osvežiti prvim lepim danima sledeće godine. Kod nas sezona roštiljanja ipak još uvek nije gotova – dok god ima sunčanih dana, naš roštilj će raditi, u to ne sumnjajte ☺ Pa ako vas ima sličnih onda će vam ovaj recept i sada sigurno dobro doći. Nema mnogo nauke oko pripremem ribe na ovaj način – važno je da je nauljite pre stavljanja na roštilj, da sačekate 8 minuta da se ispeče po strani, da pažljivo odlepite kožicu špatulom od rešetke pa tek onda okrećete i to je to.

Za još bolji ukus možete na ćumur staviti nekoliko grančica drveta koje je stajalo sat vremena potopljeno u vodi. Mi smo do sada koristili trešnju i to daje fenomenalan dimljeni ukus i miris ribi – toplo preporučujem da isprobate i tako. Začinsko bilje možete staviti i unutar ribe, ne može da škodi.


Sastojci:

Jedna pastrmka po osobi

1/2 limuna po ribi

1 čen belog luka po ribi

sveže začinsko bilje za buketić: ruzmarin, origano, žalfija i timijan

soli i bibera po ukusu

maslinovo ulje (oko 100 ml)

Priprema:

Za pripremu ribe na žaru potrebno je da pripremite ćumur na način na koji to inače radite. Mi poslednjih godina koristimo brikete ćumura koji su se pokazali odlično, ali opet kažem – kako inače radite, tako uradite i sada. Kada rasporedite ćumur po dnu roštilja, tada pripremite buket začinskog bilja tako što ćete sve biljke skupiti i kanapom uvezati. Tu vezicu stavite u činiju sa uljem. Ribu usolite spolja i iznutra, nauljite buketom umočenim u ulje. unutra stavite kriškice limuna i komadiće belog luka, ubacite i začisko bilje ako želite. Stavite na roštilj, poklopite i ostavite 8 minuta da se peče. Otklopite, premažite uljem pa pažljivo okrenite. Poklopite, pecite još 8 minuta i pažljivo sklonite sa roštilja. To je to – poslužite uz omiljenu salatu i gozba može da počne! A evo i videa da vidite kako to sve igleda <3

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.