Zlatarski sir u maslinovom ulju

zlatarski sir u maslinovom ulju

Zlatarski sir u maslinovom ulju je moj omaž nečemu što smo toliko mnogo puta pravili! Svaki jači, stariji sir je uvek bio spakovan u veću teglu i bio zaliven ekstra devičanskim maslinovim uljem uz dodatak raznoraznih začina. I ta tegla se vadila svaki put kada neko dođe i bila je obavezan deo svake zakuske.

Obično sam ga pripremala tako što sir i začine zalijem maslinovim uljem i ostavim u frižideru na nekoliko nedelja. Ali, ovog puta sam se vodila jednim drugim receptom i to za marinirane masline. Nedavno sam po Aninom receptu tako prirpemala masline i shvatila da je ovo idealno i za pripremu mariniranog sira.

Dakle, nemojte samo zaliti sir uljem već prethodno ulje i začine propržite, da ulje zaista pokupi sve arome onog čime ste ga začinili. Verujte mi, to je potpuno nova dimenzija sira u ulju. 

U Maxiju su trenutno aktuelni Dani Srbije i tim povodom na policama marketa možete pronaći sjajne proizvode kao što su divni zlatarski sir, mladi kajmak, mast od mangulice, čvarci od mangulice i još mnogo sjajnih proizvoda koji su jasno obeleženi i lako ćete ih prepoznati.

Beli luk, ruzmarin, korica limuna, zrna bibera, tucana ljuta paprika – samo su neki od začina koje ovde možete staviti. Igrajte se i uživajte! Pripremite sir i slobodno ga čuvajte mesecima u frižideru, ništa mu neće faliti, obežavam!


Zlatarski sir u maslinovom ulju

600 g Od naše zemlje Zlatarskog sira
500 ml Premia ekstra devičanskog maslinovog ulja
2-3 čena belog luka
2-3 grančice svežeg ruzmarina, Maxi pijaca
1 kašika Premia bibera u zrnu
1 kašika Premia sudžuk tucane paprike
Korica jednog limuna
½ kašičice Premia suvog peršuna
½ kašičice Premia suvog bosiljka

Priprema:

Maslinovo ulje sipajte u šerpu pa dodajte sve ostale sastojke. Stavite na ringlu i uključite je na srednju jačinu. Kada ulje provri, izmešajte i pustite da ključa 5-6 minuta. Isključite ringlu i sklonite šerpu sa vatre. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za to vreme sir izvadite iz pakovanja, isecite na kocke željene veličine i naređajte u teglu. Nemojte pritiskati. Kada se maslinovo ulje ohladilo, prelijte ga preko sira, zatvorite teglu i čuvajte u frižideru. Nakon nekoliko dana, sir će poprimiti sve ukuse i mirise i spreman je za konzumiranje. Nakon svake upotrebe, teglu dobro zatvorite i vratite u frižider. Tako može potrajati mesecima. 

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.