Cepkano pile

Možete da ne volite piletinu, to mi je sasvim okej. Ali ne možete da ne volite cepkano pile jer je to pile na jedan sasvim drugačiji način. Nije ni blizu svih onih pečenih bataka i suvog belog mesa koji su vam možda već dosadili jer više ne znate šta da im radite da postanu ukusniji.

Cepkano pile vam je jedno fino sočno pile. Za na lepu zemičku. Za uz lepu ljubičastu coleslaw salatu. Za na sto krcat najdražim ljudima. Za umackane prste i zvokot čaša. Za one dane kada želite samo i jedino taj momenat u kojem ste. To vam je ovo pilence. Savršeni gather trenutak.

Godinama unazad pripremam plećku na sličan način, ali vremenom mi je postala teška i tražila sam joj zamenu. Želela sam isti comfort food sa malo laganijim sastojcima i mesom koje je pitomijeg ukusa. Cepkano pile je upravo to i jako se radujem što najzad mogu da vam pokažem ovaj recept!


Cepkano pile

1,5 – 1,8 kg domaće Omega pile
150 ml Premia pasiranog paradajza
40 ml ulja
40 ml viskija
1 kašika soja sosa
1 i po kašičica soli
1 kašika Premia sudžuk ljute tucane paprike
1 kašičica Premia mlevenog bibera sa belim lukom
1 kašičica Premia kumina
1 kašičica Premia korijandera
2 kašike šećera
1 glavica ljubičastog luka
2 čena belog luka, opciono
½ ili 1 cela crvena paprika
3-4 listića lovora

100 ml neutralne pavlake za kuvanje

Dodatno:

Zemičke iz Maxi pekare
Coleslaw salata (recept)
Zelena salata

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni. Ja uvek volim da kupim celo pile i da ga sama isečem. To uopšte nije teško i sve one delove koje možda ne iskoristim za jelo koje tog trenutka spremam, lepo popakujem u zamrzivač. Tako je bilo i ovog puta. Odvojila sam batake, karabatake, belo meso i krilca i njih iskoristila za cepkano pile a ostatak sam stavila u kesicu i sačuvala za supu ili čorbu. Na ovom LINKU možete da pogledate kako da isečete celo pile. Snimila sam ga odavno, biće vam sigurno od koristi.

U posudu za pečenje stavite sve sastojke za meso osim neutralne pavlake. Izmešajte i u posudu stavite meseo (skinula sam kožu sa svih komada mesa osim sa krilaca). Meso dobro uvaljajte u marinadu, poklopite i stavite u rernu. Pecite 30 minuta na 200 stepeni a zatim smanjite jačinu a150 stepeni i pecite još 2 sata.

Ispečeno meso izvadite iz posude u kojoj se peklo pa odvojite od kostiju i iscepkajte rukama ili sa dve viljuške tako da dobijete froncle. Ostavite sa strane. Preostalu marinadu iz posude preručite u činiju, dodajte malo vode i neutralnu pavlaku pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Prelijte sos preko mesa i dobro izmešajte. Po potrebi, možete dodati malo vode ako vam se učini da je previše suvo. Ovako pripremljeno meso možete čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru dan-dva, ako ga ne pojedete odmah.

Na zemičku stavite dobar sloj cepkanog mesa, pa malo zelene ili iceberg salate a zatim i coleslaw salatu koja se ovde odlično uklapa! Uživajte!

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.