Fish and chips – pohovana riba sa pomfritom

fish and chips

Fish and chips (riba i krompir) nam dolaze iz Engleske i kod njih je to već tradicionalna ulična hrana. Osim u svojoj matičnoj zemlji, Engleskoj, jako se često priprema i u drugim zemljama širom sveta. Fish and chips je u svojoj suštini zapravo duboko pržena riba poslužena uz pomfrit. Nema neke velike nauke, osim što ima različitih načina pripreme i različith mišljenja koja se riba koristi za ovo jelo. 

Za ribu će Englezi najpre izabrati bakalar a onda i druge vrste ribe. Testo se pravi ili od brašna i vode uz dodatak sode bikarbone ili od brašna i piva, što jelu daje poseban ukus, boju i teksturu. Neki recepti koriste i suvi kvasac a tako je i sa ovim koji sledi.

Ovo jelo je suštinski brzo i izuzetno jednostavno za pripremu. Potrebno je svega 15-ak minuta za samo prženje. Ali, mene uvek muči onaj deo sa odleđivanjem ribe. Koristila sam smrznute filete oslića za koje mi je trebalo dobra dva sata maltretiranja da ih odledim a zatim konačno ocedim od viška vode. Pakovanje od jednog kilograma je nakon odleđivanja i ceđenja vode bilo dvostruko lakše, ako ne i više.  Ništa mi tu ne smeta osim činjenice da moram da dlanovima stiskam ribu kako bih je ocedila. Stvarno užasan osećaj.

Ipak, ovako pržena riba je jako ukusna i može s vremena na vreme da nam se nađe na trpezi. Onda kada nas ne mrzi da završavamo sav onaj prljavi posao pre prženja ☺ Dobićete hrskavu koricu spolja a super sočnu ribu unutra, mislim da je to dovoljno kul, zar ne?


Fish and chips

4 fileta odmrznutog oslića

180 ml piva

120 g brašna

1 ravna kašičica soli

1/2 kašičice šećera

1 kesica suvog kvasca

prilozi: pomfrit, taartar sos, coleslaw salata, skuvani grašak, limun

ulje za prženje

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, so, šećer i kvasac pa dodajte pivo. Sjedinite žicom u gusto testo i ostavite sa strane. Ulje zagrejte a zatim filete ribe koje ste prethodno prosušili ubrusom umočite u testo i staavite polako u vrelo ulje. Nemojte stavljati previše ribe jer će testo dosta naarasti pa je svaakom filetu potrebno prostora kako bi se ravnomerno ispržio.

Pržite 3-4 minuta sa jedne straane a zatim okrenite i pržite još toliko. Da li je riba gotova možete proceniti i po boji i izgledu. Testo treba da je zlaatno braon i da je fino naraslo i hrskavo. Prženu ribi izvadite iz ulja i stavite na žicu ili papirni ubrus da ispsuti višak masnoće. Ponovoite sa preostalom ribom.

Ukoliko pržite smrznuti pomfrit, ubacite ga u ulje kada završite sa ribom i pržite do željene boje i hrskavosti. Nemojte brinuti za ribu, neće joj smetati da sačeka pomfrit.

Fish and chips poslužite uz tartar sos, kriške limuna i po želji coleslaw salatu ili kuvani grašak.

fish and chips

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Fish and chips – pohovana riba sa pomfritom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.