Jagnjetina pečena u pivu

Žurim da na brzaka napišem tri rečenice i objavim ovaj tekst, ali mi ne ide. Ne ide jer neke stvari ne možeš da otaljaš, pa sve i da to želiš. Već nekoliko dana se premišljam koji bih to recept mogla da stavim na blog. Da li recept za koktel, da li recept za savršeni smoothie od banane i kivija, da li za pitu zeljanicu, da li samo tekst o nekim finim ljudima…

Nisam svoja ovih dana. Pored onih prijatnih, uživajućih obaveza iskrsle su i neke ne baš mnogo uživajuće. Mrzim ispite i uvek ću ih mrzeti – pretvore me u biljku. Zato sam zaboravila i na jedan od najbitnijih recepata koje sa vama želim da podelim, recept za jagnjetinu pečenu u pivu.

Jednostavno pripremljeno pečenje, lepljivo za prste i dušu.  Neodoljivo hrskave korice i magično mekanog mesa ispod nje. Ovaj recept nije moj. Ovaj recept sa vama deli Markova mama, majstor za pripremu jagnjetine.

Pored svega što sam za njenim a i drugim stolovima mogla da okusim, ovako pripremljena jagnjetina spada u TOP 5 jela koje sam ikada jela.  Uskrs se bliži, znate šta vam je činiti!


Jagnjetina pečena u pivu

4kg teška jagnjeća plećka
500ml svetlog piva
so, za dobro usoljavanje
vode da pokrije dno pekača

Priprema:  

Uključite rernu na 240˚ stepeni i dobro usolite jagnjetinu. Na dno pekača stavite metalnu rešetku kako bi se meso podjednako peklo sa svih strana. Usoljenu plećku stavite na rešetku u pekaču, sipajte vode da pokrije dno i poklopite.

Pecite 1 sat i 30 minuta, prelijte pivom pa nastavite sa pečenjem na sniženoj temperaturi od oko 215 – 220˚ stepeni još 1 sat. Kada je pečenje gotovo ostavite meso u rerni do služenja kako bi zadržalo temperaturu.

Prijatno! Vaša Mila!

14 thoughts on “Jagnjetina pečena u pivu

  1. Sad si me sjetila mojih studentskih dana. Mislim da sam po nekoliko puta čistila jedno te isto, samo da ne moram učiti. Nikad nisam voljela bubetati skripte, a imali smo jako malo kolegija za koje je trebalo vježbati zadatke (u tome uživam).
    Ovako fina janjetina taman puni baterije. Sretno na ispitima!

  2. Mmmmm već sam se zalepila za ovo mesance… savršeno izgleda… par sastojaka i eto magije… Učini i ti magiju od stvari koje ti izgledaju kao noćna mora… valjda bude bar malo lakše…

  3. super si se odlučila, prikladan recept, izvrstan, janjetinu obožaam, iako ju kao mala nisam voljela. Sretno s ispitima 😉
    Na Mezze i na vas sam posebno ponosna!

  4. Nikad nisam pravila sa pivom, baš mi deluje super. Biće isprobano već za koji dan:-))) Uz meso će morati da bude dodat krupno sečen krompir i po koja šargarepa, kod mojih ukućana je podjednaka potražnja za povrćem iz ovog pečenja kao i za mesom:-)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.