Kandirani limun

kandirani limun

Kandirani limun sam čekala godinama unazad. Ja, nažalost, nemam ni jedan kanal do primorja po kojem bih mogla da nabavljam čist, neprskani limun pa se onda retko i usudim da od limuna pravim nešto ozbiljnije od limunade. Ponekad izrendam koricu u kolače i to je to, tu se moja kreativnost uglavnom završi.

Sada se situacija malo promenila, pa povremeno u mom gradu mogu da naletim na vrećicu organskih limunova. Budu skupčji nego što su inače, ali ne papreno, nisu nepriuštivi. Ako ih volite, teško da ćete uopšte i razmišljati da li da ih kupite – jednostavno ćete ih staviti u kropu ☺

Kandirani limun sam napravila na isti način kao i kandiranu pomorandžu. Vrlo je jednostavno, ali ne mogu da vam dam konkretne mere za samu izradu. Videćete kasnije u receptu i zašto.

Kandirani limun je fenomenalan dodatak kolačima. Ja obožavam da ga dodam u kuglof, komisbrot, panetone. Često kandirano voće dodam i filovima za torte. Namena je stvarno široka, a teglica će u frižideru trajati jako dugo.

Takođe, ne morate korice seći na trakice, možete ih seći i na kockice da biste ih lakše uklopili u kolače za koje ih budete koristili.


Kandirani limun

5 limuna (ili količina koju želite)
šećer
voda

Priprema:

Limun dobro operite pa zasecite oštrim nožem od kraja do kraja da biste lakše oljuštili. Oljuštenu koru stavite u šerpu pa prelijte vodom da ogrezne. Stavite na ringlu i pustite da provri. Kada provri, ostavite da se kuva još nekoliko minuta.

Zatim, procedite, sipajte novu vruću vodu i ponovite kuvanje. Tako uradite još dva puta. Zatim, konačno iscedite limun i ostavite da se prohladi. Isecite ga na trakice ili kockice pa mu izmerite gramažu. Ako je limunova korica teška 150 g, onda treba da mu dodate 150 g šećera i 150 ml vode.

Limunovu koricu, vodu i šećer stavite na ringlu, na srednju jačinu da se kuvaju. Treba da se zgusne kao slatko ali dužina kuvanja zavisi odrngle do ringle. S vremena na vreme obavezno promešajte da ne zagori. Kada se zgusnulo, preručite u čistu teglu i ostavite da se ohladi. Zatim, poklopite i čuvajte u frižideru. Koristite po potrebi. Znaćete da više nije dobro ako se slučajno uhvati buđ. To može da se desi nakon dugog stajanja.

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Kandirani limun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.