Kondenzovano mleko, the real deal

kondenzovano-mleko

Pre izvesnog vremena sam na blogu objavila recept za brzinsko kondenzovano mleko koje je faktički zamena za kondenzovano mleko koje se kuva ili ono iz konzerve. Moja i vaša sreća je što mene baš ništa ne mrzi pa sada imamo i ovaj “the real deal” recept koji je naravno sto puta bolji i ukusniji.

Ako vam hitno treba kondenzovano mleko za neki kolač a baš nemate način da ga kupite ili dugo kuvate jer vam treba za odmah, onda je ono brzinsko stvarno odlična zamena i daće odlične rezultate. Ali, ako znate da će vam kondenzovano mleko trebati na primer za dva dana, onda je najbolje da ga pripremite sami. I to samo od dva sastojka – punomasnog mleka i šećera.

Kada ga pripremate ranije onda je taj momenat dugog kuvanja zanemarljiv jer nemate još sto stvari da uradite baš u tom trenutku i nećete ga ni osetiti kao neki napor. Poenta je da kuvate na tihoj vatri i budete obazrivi pa s vremena na vreme promešate. Ako ste nekad pravili najobičnije karamel oblande, to je zapravo to kuvanje mleka samo što nećete dodavati puter na kraju.


Sastojci:

600ml punomasnog mleka

300 g šećera

Priprema:

Mleko i šećer stavite zajedno u dublju šerpu i pustite da provri na jakoj vatri. Zatim smanjite na jedinicu ili dvojku i ostavite da se kuva otprilike 1 sat, dok ne smanji volumen malo više nego duplo. S vremena na vreme promešajte varjačom i pazite jer nakon mešanja može krenuti na gore. Tada samo sklonite sa vatre dok se ne smiri, na minut-dva pa vratite i nemojte odmah mešati ponovo – neka s umiri i počne da ključa lagano. kada vidite da ima potrebe, promešajte ponovo uz istu opreznost. Treba da bude blago zgusnuto i da ima blagu karamel boju kao na slici dole. Tada sklonite sa vatre, pustite da se ohladi pa preručite u posudu u kojoj ćete čuvati, najbolje poklopljeno da se ne bi kristalizovalo na vrhu. Kada se bude ohladilo i zgusnulo, promeniće i boju. Možete ga čuvati sugurno nedelju-dve u frižideru. Mada, nema šanse da izdržite toliko a da ga ne pojedete ☺

Ispod ćete videti i video prikaz za kondenzovano mleko rađeno u malo drugačijoj razmeri – 500 ml mleka i 300 g šećera. Na taj način ćete dobiti malo jaču karamelizaciju mleka, ako vam je tako draže.

kuvanje

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Kondenzovano mleko, the real deal

  1. Upravo napravljeno i poooodosta pojedeno :))) Moram reci da je ispala prava fama oko ovog mleka, a moja mama godinama ovako kuva mleko i premazuje oblandu :))) koja bide super ukusna, vanilasta, mlecna i socna.

    1. Slažem se za famu 😀 Čoveče, odrasla sam na karamel obladni, ništa ukusnije niko nije mogao da mi da ♥ Ali, dobro, sada imaju fensi ime: Oblande sa kondenzovanim mlekom 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.