Kremasta palenta sa poširanim jajetom

Da li i vi volite palentu koliko i ja? Pravim je u raznim kombinacijama i nema joj ravne za pripremu dobrog, finog i brzinskog doručka. Ovog jutra je moj doručak, napravljen u otprilike dva-tri poteza, bio ova divna kremasta palenta sa poširanim jajetom, dimljenim lososom i čili uljem. 

Sećate se da sam prošle nedelje pripremila onu divnu dugo pečenu piletinu u soja sosu kao odgovor na Draganin izazov? Njena tema je bila ručak za otprilike dva dana, a sada je došao red na mene. Ja vam ove nedelje zadajem temu na koju ćete odgovoriti pripremom jela i kačenjem recepta na sajtu www.pravamera.rs.

Moja tema je upravo ova današnja – doručak u otrpilike dva-tri poteza. Vi ćete pripremiti nešto fino i jednostavno, koristeći našu Džezversku šolju miljenicu kao meru. Registrovaćete se na Džezverskom sajtu www.pravamera.rs i okačiti recepata koliko volite. Za 7 dana će stručni žiri odabrati troje pobednika i obradovati ih poklon vaučerima u iznosu od 3000rsd za kupovinu na sajtu kafakodkuce.rs.

A učestvovanjem u ovom izazovu dobijate šansu da sa svojim ukusnim receptima budete deo Velikog džezverkog kuvara koji nam #Ljubiteljikafe pripremaju. Srećno i uživajte u kuvanju na otprilike 🙂


Kremasta palenta sa poširanim jajetom

Palenta:
Za trunku više od pola šolje palente
Da pokrije dno šolje putera
Da kažeš puna šolja mleka
Otprilike dva prsta šolje neutrane pavlake za kuvanje
Za trunku više od pola šolje vode
½ kašičice bibera
So, po ukusu

Ostalo:
Dimljeni losos
Jaje + 1 kašičica sirćetaSalata, po ukusu
Čili ulje, po ukusu

Priprema:

U jednu veliku šerpu sipajte vodu i kašičicu sirćeta pa pustite da provri na srednjoj jačini. Ne treba da vri, već da blago uz mehuriće ključa. Dok voda provri, vi pripremite palentu. Palentu sipajte u šerpu, a zatim dodajte puter, mleko, neutralnu pavlaku, vodu, so i biber. Stavite na ringlu da se kuva na srednjoj jačini. Polako mešajte sve vreme da bi palenta bila što kremastija. Sklonite sa vatre i stavite sa strane da pripremite poširano jaje.

Jaje razbijte u šolju pazeći da se žumance ne raspadne. U provrelu vodu umočite varjaču pa u sredini šerpe varjačom napravite vir. Jaje polako spustite u vir i kuvajte 3-4 minuta. Rupičastom kašikom izvadite iz šerpe i stavite na tanjir. 

Skuvajte jednu lepu kaficu pa na tanjir servirajte kremastu palentu. Ukoliko se stegle dok ste pripremali jaje, možete slobodno dodati malo vode i dobro promešati. Zatim, preko palente na tanjir servirajte i poširano jaje, komadiće dimljenog lososa i čili ulje. Posolite po potrebi i poslužite.

Post je urađen u saradnji sa Doncafe – Ljubitelji kafe.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.