{Nedelja zimnice} Džem od breskve

dzem-od-breskve

Ovaj džem sam jedva sačekala da objavim! Toliko mi je veliki utisak da ću sigurno napraviti još! Tekstura mu je divna. Boja mu je divna. Ukus mu je divan. Sve oko njega je divno kada se teglica stavi na sto. A palačinke sa džemom od breskve? Nema im ravnih! Ukusom malo podseća na kajsiju, valjda zbog sitne note kiselosti koju ima u sebi. Brzinski se kuva, makar ova manja količina i nema mnogo petljanja oko njega – oljuštiš, isečeš, kuvaš, izmiksaš i to je to.


Sastojci:

1 kg oljuštenih i otkoštenih zrelih breskvi

250 g šećera

Priprema:

Breskve oljuštite uklonite košticu i isecite na manje komade. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom. Dobro promešajte pa pustite da odstoji 10-ak minuta da breskve puste svoje sokove. Stavite na jaku vatru da provri, mešajući s vremena na vreme. Zatim, smanjite temperaturu na najslabiju jačinu i kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mešanje. Voće do tada treba potpuno da omekša i da počne da gubi čvrst oblik.

Za to vreme teglice operite vrelom vodom i stavite ih na 30 minuta u rernu na 100 stepeni.

Kada je voće skuvano, štapnim miskerom sve izmisajte u ujednačenu smesu. Vratite na ringlu da ponovo provri. Sipajte džem u vrele tegle, dobro poklopite odgovarajućim poklopcima pa vratite u zagrejanu rernu na još 30 minuta. zatim isključite rernu i ostavite džem da se u njoj ohladi. Ako vam je to neizvodljivo, džem se može hladiti i na sobnoj temperaturi, bez brige.dzem-od-bresaka

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “{Nedelja zimnice} Džem od breskve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.