Puter od javorovog sirupa

Ako mislite da ste jeli američke palačinke a niste ih zalili javorovim sirupom, reći ću vam – niste jeli američke palačinke. Tu je javorov sirup skoro pa podjednako važan kao i same palačinke. Slast koju ima neuporediva je sa bilo čim. Nije ni šećer, nije ni med, nije ni smeđi šećer, ni karamel… To je neki potpuno poseban ukus i miris! A puter od javorovog sirupa? To sigurno niste probali!

Nije tako jednostavno da se napravi, moram da vam priznam. Iako ima više nego jednostavne korake pripreme, izuzetno je tricky da se dobije prava tekstura. Priznaću vam, nije mi uspelo prvi put a ovaj drugi je skoro pa 100 posto uspešan. Najveća caka je hlađenje i mućenje. 

Nakon kuvanja sirupa, potrebno je da se brzinski ohladi pa da se ponovo zgreje na sobnu temperaturu. I da se muti polako jako dugo. Da li vredi? Da, ako ste istinski ljubitelj javorovog sirupa. Ako niste, nemojte se mučiti jer je ukus putera jednak ukusu sirupa, samo uz potpuno promenjenu teksturu koja je opet za prave ljubitelje SVE. 🙂

Puter je odličan kao slatki namaz na palačinkama ili hlebu, ali ako želite da budete baš velike face, stavite ga u sendvič sa baš topljivim sirom – fenomenalno je!

I ima jedna stvar na koju želim da vas podsetim! Sećate se kada sam vam pisala da Maxi od skoro obeleževa nutritivnu vrednost na svojim proizvodima ABCDE skalom? Meni je to skroz korisna stvar. Iako suštinski svi znamo šta je dobro a šta loše, lepo je kada dođeš kući sa torbom punom A proizvoda 🙂 Sledeći put kada šetate Maxijem, obratite pažnju na Nutri-Score skale na proizvodima koje birate. Možda će i kod vas podići svest o tome kako se hranite.


Puter od javorovog sirupa

250 ml Nature’s Promise organskog javorovg sirupa
4 kriške Premia Hlebića
2 lista Premia Emental sira
4 listića Premia suve svinjske pečenice
1 kašičica Premia putera
So i biber, po ukusu

Priprema:

Javorov sirup ulijte u dublju šerpicu pa stavite da provri. Neka vri, bez mešanja, nekoliko minuta. Zapeniće i krenuti da se diže, tada sklonite sa vatre. Prelijte u čistu posudu i odmah stavite u drugu posudu sa hladnom vodom i ledom. Ohladite uz mešanje da postane hladno na dodir. i Dodajte leda ukoliko je potrebno. Led ne ide u posudu sa javorovim sirupom već u posudu u kojoj je posuda sa javorovim sirupom :).

Ostavite ohlađeni javorov sirup na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Zatim, počnite sa mešanjem. Ovo je najbolje uraditi u samostojećem mikseru. Uključite ga na minimalnu brzinu zaboravite dok se ne zgusne. Ako niste te sreće da tog trenutka imate samostojeći mikser (moj nije bio pored mene), onda lagano počnite sa mešanjem varjačom ili špatulom. Ili mikserom, na najnižoj brzini. Pravite pauze na svakih deset minuta. Slike ispod: 1. i 2. slika nakon 10 minuta mućenja; 3. slika nakon 20 minuta mućenja; 4. slika nakon 30-ak minuta mućenja.

Na kriške hleba namažite po malo putera od javorov sirupa, preko stavite pečenicu, zatim sir, pa ponovo pečenicu. Preklopite parčetom hleba i stavite na tiganj zagrejan sa puterom. Pecite po minut-dva sa obe strane da se sendviči zgreju i da se sir rastopi.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.