Američke palačinke na šolju

americke palacinke

Dani nam prolaze užurbano, u nekom specijalnom ritmu leta koje je na izmaku. Dugi su i kratki, u isti mah. Dugi za popakovati sve što je u glavi i prekratki za sve što bismo hteli da postignemo. Ali, kada nas probudi subota, vedra, sveža i nežna subota… Tada se prebacimo u potpuno drugi mod. Tada spremamo omiljenu klopu, napunimo hiljadu činija svim i svačim, sedamo zajedno za sto i dugo, dugo doručkujemo. Ta jutra ne bismo menjali ni za šta ♥

Američke palačinke možete napraviti na razne načine ali meni je ovaj najomiljeniji. Posebno što mi ne traži precizne mere i sve mogu izmeriti jednom jedinom šoljom (200 ml). Uvek ih pecite na nižoj temperaturi i ukoliko ste u prilici koristite liveno posuđe  – ukus je neuporedivo bolji kada su palačinke pripremljene u njemu.


Američke palačinke na šolju

2 jajeta (odvojeno belance i žumance)

1 šolja brašna (130 g)

3/4 šolje mleka (oko 200 ml)

1/4 šolje jogurta (50 ml)

1/4 šolje rastopljenog putera (oko 50 g)

1 puna kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

vanilin šećer i ekstrakt vanile, za slatke palačinke

Priprema:

Odvojite belance i žumance. Žumace pomešajte sa mlekom, pa dodajte rastopljen puter i so. Zatim, postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i umutite u gusto testo (gušće nego za obične palačinke). U odvojenoj činiji umutite belance u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Zatim, dodajte umućeno belance drugoj smesi i nežno izmešajte da se sve sjedini.

Zagrejte tiganj an srednju jačinu. Ukoliko koristite liveno posuđe, zagrejte ga otprilike na trećem od 6 stupnjeva. Nauljite ga pa sipajte smesu kašikom tako da dobijete nekoliko palačinki. Jedna puna kašika smese je dovoljna za jednu palačinku. Sačekjte da se po površini pojave mehurići a zatim ih okrenite na drugu stranu i prižite još minut. Izvadite ih na tanjir pa ponovite sa preostalim testom. Od ove količine izađe oko 15 palačinki.

američke palačinke
američke palačinke

Prijatno! Vaša Mila

One thought on “Američke palačinke na šolju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.