Američke palačinke na šolju

americke palacinke

Dani nam prolaze užurbano, u nekom specijalnom ritmu leta koje je na izmaku. Dugi su i kratki, u isti mah. Dugi za popakovati sve što je u glavi i prekratki za sve što bismo hteli da postignemo. Ali, kada nas probudi subota, vedra, sveža i nežna subota… Tada se prebacimo u potpuno drugi mod. Tada spremamo omiljenu klopu, napunimo hiljadu činija svim i svačim, sedamo zajedno za sto i dugo, dugo doručkujemo. Ta jutra ne bismo menjali ni za šta ♥

Američke palačinke možete napraviti na razne načine ali meni je ovaj najomiljeniji. Posebno što mi ne traži precizne mere i sve mogu izmeriti jednom jedinom šoljom (200 ml). Uvek ih pecite na nižoj temperaturi i ukoliko ste u prilici koristite liveno posuđe  – ukus je neuporedivo bolji kada su palačinke pripremljene u njemu.


Američke palačinke na šolju

2 jajeta (odvojeno belance i žumance)

1 šolja brašna (130 g)

3/4 šolje mleka (oko 200 ml)

1/4 šolje jogurta (50 ml)

1/4 šolje rastopljenog putera (oko 50 g)

1 puna kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

vanilin šećer i ekstrakt vanile, za slatke palačinke

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Žumanca pomešajte sa mlekom, pa dodajte rastopljen puter i so. Zatim, postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i umutite u gusto testo (gušće nego za obične palačinke). U odvojenoj činiji umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Zatim, dodajte umućeno belance drugoj smesi i nežno izmešajte da se sve sjedini.

Zagrejte tiganj an srednju jačinu. Ukoliko koristite liveno posuđe, zagrejte ga otprilike na trećem od 6 stupnjeva. Nauljite ga pa sipajte smesu kašikom tako da dobijete nekoliko palačinki. Jedna puna kašika smese je dovoljna za jednu palačinku. Sačekjte da se po površini pojave mehurići a zatim ih okrenite na drugu stranu i prižite još minut. Izvadite ih na tanjir pa ponovite sa preostalim testom. Od ove količine izađe oko 15 palačinki.

američke palačinke
američke palačinke

Prijatno! Vaša Mila

3 thoughts on “Američke palačinke na šolju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.