Ružina vodica – kako da je napravite sami

ružina vodica

Godinama unazad koristim ružinu vodicu u svojoj kuhinji. S vremena na vreme flašice donosim ili dobijam iz inostranstva i relativno često koristim a zaista dugo traju. Tako sam na primer, napravila pravi domaći ratluk sa ukusom ruže.

Pre nekoliko dana sam na kućnu adresu dobila fantastičan poklon od Pheno Geno Roses. Naime, stigla je puna kutija mirisnih jestivih ruža koje su celu kuću obojile u najlepšu roze. Ljudi, miris kada sam otvorila kutiju! Čoveče! Znala sam da ću sigurno dane provesti u kuhinji i tako je i bilo…

Prvo sam napravila džem, pa onda sok, pa sam stavila malo latica i u alkohol da napravim liker, pa sam skuvala ružinu vodicu, pa napravila puter… Ništa inspirativnije nisam radila danima unazad. Baš mi je prijalo. Posebno mi je bilo drago što najzad imam priliku da isprobam nešto što toliko dugo želim.

Kuvanje sa ružama nije nikakva nova i fensi stvar novog doba. Pitajte vaše bake, reći će vam da je slatko/džem od majskih ruža nešto što su sigurno kuvale ili jele mnogo puta. Pitajte vaše bake da vam pokažu koje su to ružice koje možete da koristite za ove poslastice. Sigurno ih imaju u dvorištu ili ih ima komšinica u dvorištu pored.

Ružinu vodicu u kuhinjimožete da koristite kao bilo koju drugu aromu. Ova domaća možda nema toliko intezivan miris kao one koje sam kupovala ali definitivno daje miris koji će vam super doći u laganim kolačima koji se ne peku, musevima i kremama… A ako želite, možete da je koristite kao tonik za lice da osvežite i nahranite kožu. Koža je stvarno savršena nakon njega.

Ovaj recept koji ću vam dati daće vam otprilike oko 80 ml ružine vodice savršenog mirisa. Vodica treba da bude providna kao voda, ne treba da ima boju. I treba da ima neku minimalnu gustinu. Videćete kada je budete sipali da nije potpuno iste teksture kao voda. Možete da je čuvate na sobnoj temperaturi nekoliko nedelja ili u frižideru mnogo duže.

Za recept ću vam postaviti slike, da bolje razumete šta se kako radi ali i video recept jedne bake Indijke koji sam pratila za pripremu.


Ružina vodica

100 g ružinih latica
600 ml vode
led

Priprema:

Potrebno je da u veću šerpu na sredinu stavite nešto teško što će biti stalak za posudicu u koju će se slivati ružina vodica. Indijka koristi nešto nalik cigli i bilo bi idealno da to bude nešto tog tipa: komad čiste cigle. Ja sam koristila vatrostalnu posudicu koja mi je pravila malo problema jer je od ključanja malo igrala, ali uspela sam nekako da je namestim da ostane na jednom mestu.

ružina vodica

Oko cigle postavite latice ruža i zalijte hladnom vodom. Na sredinu cigle stavite plitku posudu. Poklopite naopako poklopcem koji odgovara šerpi i stavite na ringlu da provri na jačoj temperaturi. Ukoliko poklopac ima rupicu za paru, zatvorite ga parčetom folije ili kao što je Indijka u videu radila komadićem testa od brašna i vode.

ružina vodica

Na poklopac stavite dosta leda i ostavite da provri. Led će pomoći kondenzaciju i stvaraće se više pare unutar šerpe. Kada provri, smanjite na najnižu temperaturu i tako kuvjte 25-30 minuta bez otvaranja jer sve one kapljice koje vidite na poklopcu to su kapljice vaše ružine vodice koje za želite da se sliju u posudicu sa poklopca.

ružina vodica

Kada je prošlo 30-ak minuta, isključite ringlu i sklonite sa vatre. Ostavite da se potpuno ohladi. Vodu koja se zadržala na poklopcu (od Leda) pokupite kašikom i bacite. A ako ima još kapljica na unutrašnjosti poklopca, malo protresite da se sliju u posudicu u šerpi. Preručite u teglicu i zatvorite! To je to! Možda deluje malo zastrašujuće ali je suštinski jako jednostavno. Destilirate na svom šporetu, zar to ne zvuči strava?

ružina vodica

Evo i video recepta koji sam pratila, možda će vam olakšati pripremu.

Vaša Mila

One thought on “Ružina vodica – kako da je napravite sami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.