Sladoled popsi

Sladoled popsi su vam isto što i cake pops, samo što su u obliku sladoleda. Mislim da postoje i drugi načini da se naprave. Ako su veći kalupi, mogu se napraviti kao cheesecake, samo što je u tom slučaju potrebno da ih zamrzavate, ako sam dobro shvatila čitajući nekoliko različitih recepata. Ovde sam se vodila samo jednom idejom a to je da se svide Lenki i da ona uživa u pripremi.

Istina, svideli su joj se mnogo a delimično sam uspela i u tome da uživa u pripremi jer sam veći deo posla morala da uradim ja. Malo sam žurila, pa čokoladnu nisam nalila dva puta u kalup pre stavljanja keks fila, inače se ne bi videle pukotine na ivicama. Pitaćete me sigurno za čokoladu i to ću vam odmah ovde napisati. U rinfuzima možete da kupite čokoladne diskove u raznim bojama. Svaka boja ima neki svoj ukus, a ova roze je ukus jagode. Cena im nije velika i koliko sam ja do sada obilazila rinfuzne radnje u Smederevu, skoro svaka ih je imala. Da se odmah razumemo, to vam nije kvalitetna čokolada, samo radi posao za ovu vrstu poslastica jer je za nas koji se ne bavimo poslastičarstvom – najjednostavnija opcija.

Proces ide ovako: u čiste kalupe nalivate čokoladu, istresete višak, očistite ivice. Štapićem probijete kroz rupu predviđenu za to i izvadite štapić. Stavite u frižider da se čokolada stegne. Ponovite još jednom da bi čokolada bila čvršća. Vratite u frižider. Napunite filom tako da ima makar 2mm od visine kalupa, da biste mogli da nalijete čokoladom. Nalijte čokoladom, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati. Izvadite iz kalupa, ukrasite i to je to.

Kalup i štapiće sam kupila u prodavnici Figurela u TC Danubius u Smederevu. Potražite ih i na Instagramu, mislima da šalju i van Smedereva. Navedena količina fila dovoljna je za 10 popsa. Čokolade će vam možda trebati još, ako imate manje iskustva u kuhinji. Kada god se stegne, vratite je na tihu vatru rastopite uz mešanje. Kao inpiracija su nam poslužili popsi koje ćete pronaći na blogu Od Slatkog Slađe.


Sladoled popsi


250 g mlevene plazme
120 g maskarpone ili blagog krem sira
50 g rastopljene bele čokolade
40 g rastopljenog putera
sok od jedne pomorandže

300 g roze čokolade
Dekoracija po želji

Priprema:

Za početak, kalup dobro operite i osušite. Ukoliko vam je kalup nov, vrhom noža otvorite proreze tamo gde treba da ide štapić. Zatim, topljenu čokoladu ulijte u kalupe do vrha, protresite da se čokolada lepo rasporedi a zatim izručite nazad u posudu sa čokoladom. Istresite višak čokolade dok god izlazi, pa špatulom očistite ivice i štapićem samo prođite kroz otvor da se razradi. Stavite kalup u frižider da se stegne. Ovo ponovite još jednom. Ja sam ovaj korak preskočila i zato su moji popsi sa pukotinama na ivicama.

U međuvremenu napravite fil tako što ćete pomešati mlevenu plazmu, rastopljenu čokoladu, rastopljen puter, maskarpone i sok od pomorandže. Sve sjedinite u kompaktnu smesu i stavite u frižider na 15-20 minuta da se ohladi.

Zatim, u kalup sa čokoladom koja se stegla utisnite fil tako da 2 mm od vrha bude slobodno. Preko sipajte rastopljenu čokoladu, rasporedite, špatulom sklonite višak, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati.

Pažljivo izvadite popse iz kalupa i poređajte ih na tanjir, prelijte čokoladom u tankom mlazu pa dekorišite šarenim mrvicama.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Sladoled popsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.