Slatkasti kiseli krastavčići

Slatkasti kiseli krastavčići

krastavčići

Kad me uhvati inspiracija onda me ne pušta nekoliko dana. Steže, cima, kida dok ne iscrpi sve što imam u sebi. Juče sam naglo rešila da treba da spremam zimnicu, otišla da kupim tegle, pokupovala po pijaci sve što mi se svidelo i krenula sa spremanjem. Napravila sam ove kiselo-slatke krastavčiće, ljute papričice u ulju, još jednu turu džema od šljiva i marinirani beli luk. Jedva se odlučih čime prvo da vas počastim 🙂 Da jednu stvar razjasnimo, spremila sam po dve tegle od svega. Da se slučajno ne zaletite da mi čestitate na velikom trudu 🙂


Slatko-kiseli krastavčići

1,2 kg krastavčića za zimnicu, dobro opranih i isečenih na kolutove

1 i po kašičica soli

1 veliki crni luk, isečen na tanke listiće

220g šećera

250ml običnog sirćeta

120ml jabukovog sirćeta

60g smeđeg šećera

1 i po kašičica zrna slačice

1/2 kašičice kurkume

Priprema:

Oprane i isečene krastavce staviti u veliku činiju i posuti solju. Ostaviti ih tako oko sat vremena da puste sok. U međuvremenu pripremite dve tegle od 560ml (ili više manjih) – dobro ih operite pa stavite u rernu na 100 stepeni barem 30 minuta, da se sterilišu. Kada su krastavci odstajali svoje, procedite ih pa isperite pod malzom hladne vode i pustite da se ocede. Dodati tanko sečene kolutove crnog luka, pomešati i ostaviti sa strane dok spremite preliv.

Sve ostale sastojke staviti u manju šerpu i kuvati dok se šećer ne rastopi uz povremeno mešanje. Dok se preliv kuva, krastavce sa lukom sipajte u pripremljene i malo prohlađene tegle, prstima pritisnite krastavčiće u tegli ako vam se učini da ne može sve da stane. Kada je preliv gotov ulijte ga u tegle malo po malo, moguće je da nećete morati da iskoristite celu količinu preliva.

krastavčići

Poklopite i ostavite da odstoji barem 24 sata pre otvaranja. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Recept je adaptiran odavde.

Prijatno! Vaša Mila!12 thoughts on “Slatkasti kiseli krastavčići”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *