Čokoladni mus

čokoladni mus
Ako za slatkiš ne priznajete ništa drugo osim čokolade, ako volite da odvojite vreme da ugodite sebi i ako ste spremni na to da slatka pavlaka neće baš uvek da se umuti onako kako vi hoćete, onda je ovaj recept vaš. Poklanjam ga baš vama!

Znate one lude dane kada idete ulicom, srećete ljude i svi se pitaju što je tako lud dan? Danas je taj dan. Dan kad niko ne odgovara za svoje nervozno i nedolično ponašanje :) Jednostavno – svi su svesni da ih je neka viša sila spopala i niko nikom ne zamera. Ja u takvim danima jedva čekam da dođem kući da se sakrijem pod ćebe ili da skuvam nešto lepo, u zavisnosti od vremenskih pogoda ili nepogoda tog dana. Danas je dan bio baš pogodan za spremanje nečeg ovako čarobnog kao sto je cokoladni mus. Videćete, trenutak kad budete sjedinili žumanca sa topljenom čokoladom izmamiće vam osmeh…pa sigurno mogu reći br 13 :) 
Ovo je moja verzija recepta. Verovatno je dosta je slična svim drugim receptima koje ćete pronaći na internetu, ja sam probala razne a ovaj jednostavno zna svoj posao! Okrepljuje i teši :)
Uživajte u spremanju! U tome je caka!


Sastojci:

300g čokolade sa visokim procentom kakaoa

200ml slatke pavlake

4 jaja (odvojite belanca i žumanca)

4 kašike šećera (pomešajte običan i smeđi i dobićete neverovatni šmek)

2 vanil šećera

malo mleka i komadic maslaca za topljenje čokolade

Priprema:

Čokoladu izlomite i stavite u šerpu. Prelijte mleko da pokrije dno, stavite komad maslaca i topite na pari.Pustite da se čokolada skroz otopi pa je tek onda promešajte.Kada je čokolada istopljena i izmešana, sklonite je sa vatre i ostavite da se hladi. Sledeća stavka je mućenje slatke pavlake. Nemojte previše da mutite, jer onda postane previše čvrsta a to vam za ovaj recept ne vrši posao. Umutite sneg od belanaca. Dodajte šećer, smeđi šećer i vanil šećer, mutite dok ne postane čvrsto da kad okrenete činiju naopako, belance ne ispada :)U prohlađenu čokoladu, dodajte jedno po jedno žumance.Dobro umešajte i tu će vam se pojaviti osmeh na licu :) Videćete, neverovatan je osećaj varjače pod rukom!Prespite vašu fantastičnu mešavinu čokolade i žumanaca u jednu veću činiju. Kašiku po kašiku dodajte belanca. Isto uradite i sa slatkom pavlakom. Bitno je da jako fino laganim pokretima mešate varjačom.Ohladite u frižideru pa služite uz smrznuto šumsko voće i listiće badema.

Prijatno! Vaša Mila!

Print Friendly