SAGE The Barista Touch Impress – Recenzija aparata

SAGE The Barista Touch Impress - Recenzija aparata

Dugo ste čekali ovu recenziju, znam. Napokon sam se osilila da je napišem, pa se nadam da ćete dobiti sve potrebne informacije i da ću vam pomoći prilikom izbora idealnog kafe aparata za sebe. Prvobitna ideja je bila da u ovom postu uporedim SAGE The Barista Touch Impress koji sada koristim u mojoj kancelariji i SAGE Barista Express aparat koji već godinama koristimo kod kuće. Ali, plašim se da bi to verovatno bio najduži ikada napisani blog post u istoriji svih blog postova, pa ću se samo kratko osvrnuti i na stariji model aparata.

Ono što je važno da znate je sledeće:

Oba modela kafe aparata, i SAGE the Barista Touch Impress i SAGE Barista Express, daju ugođaj sjajne kafe kod kuće. Kod Barista Touch Impress modela je sve pojednostavljeno i vrlo jednostavno za korišćenje jer je ceo proces automatizovan, s tim što ovaj aparat možete koristiti i potpuno manualno, ako tako želite. Barista Express model je u poptpunosti manualan model kafe aparata, pa sa njim zaista svoju kafu pravite sami i on je idealan za one koji poznaju kafu i uživaju u svakom koraku njene pripreme.


SAGE The Barista Touch Impress – Recenzija aparata

Odakle da počnem? Od početka, najbolje. Pre, sada već milion godina, za stan smo kupili kafe aparat i evo, milion godina kasnije, i dalje uživamo u sjajnoj kafi koju nam svakog dana daje. U tom trenutku, a mogla bih opušteno da kažem da to i dalje traje, SAGE je najbolje što možete kupiti za svoju kafu. Tokom godina isprobali smo zaista razne aparate, različitih brendova i različitog cenovnog ranga. I, evo pre nekoliko meseci zaokružili priču sa SAGE The Barista Touch Impress modelom koji je nadmašio sve što smo mogli da očekujemo od kafe aparata iako smo njegovim prethodnikom i dalje prezadovoljni.

Zašto je SAGE The Barista Touch Impress toliko sjajan?

Jednostavno je, zato što je prosto toliko sjajan! Ima toliko fenomenalnih stavki, plašim se da ih neću pobrojati sve! Ali, hajde, počeću od onih očiglednih. Ovaj aparat je “sve u jedan”. To znači da u sebi ima integrisan mlin za mlevenje kafe sa 30 nivoa granulacije, pametni sistem za tampiranje i precizno doziranje kafe kao i automatsku pripremu različitih vrsta mleka. I ne, u ovom slučaju to što je sve u jedan sistem, ni malo ne ide na uštrb kvaliteta svega što ovaj aparat nudi.

SAGE The Barista Touch Impress unpacking

Uz vaš Sage The Barista Touch Impress dolazi vam i sav potreban dodatni program. Tu su portafilter prečnika 54mm od nerđajućeg čelika, latijera za mleko, dodatne korpe za filtere za jednu i dve kafe, držač filtera za vodu, filter za vodu, tablete za čišćenje aparata, prašak za čišćenje kamenca, traka za utvrđivanje mekoće vode, alat za čišćenje i Razor™ za trimovanje viška kafe prilikom tampiranja.

Tamper sekcija dolazi sa odvojivim poklopcem za lakše održavanje, mlin možete u potpunosti ukloniti sa aparata kada je potrebno da ga očistite, posuda koja prikuplja višak tečnosti sastoji se od tri različita dela (glavna posuda, perforirani plastični poklopac i perforirani poklopac od nerđajućeg čelika) i jedne skrivene fioke u koju možete staviti dodatne alate.

Tamper se nalazi sa leve strane, pisak za pripremu mleka kao i integrisani termometar su na desnoj. Odvojena česma za vruću vodu nalazi se odmah pored stanice za portafilter. Tank za vodu je integrisan u zadnjem delu kafe aparata. U njega ćete staviti i filter za vodu.

SAGE The Barista Touch Impress – step by step priprema kafe

Sada možemo preći na glavno pitanje. Kako da, for god sake, pripremiš kafu u ovom aparatu? Obradovaću te, lako! Jedna od sjajnih pogodnosti ovog modela jeste Step-by-Step Barista Guidance koji te vodi kroz celu pripremu kafe, bilo da praviš single espresso ili kafu sa mlekom tipa cappuccino-a. To znači da ćete guide na ekranu voditi kroz sve korake.

Prilikom prvog uključivanja aparata vodič na ekranu će te sprovesti kroz celokupnu pripremu aparata za dalju upotrebu, a nakon toga sledi zaista uvek jednostavna priprema kafe kakvu voliš.

Prvo ćeš samleti kafu, zatim tampirati tamperom integrisanim sa strane. Na ekranu će se pokazati obaveštenje ukoliko treba da dodaš još kafe ili da nešto kafe oduzmeš za savršen rezultat. Ugrađeni tamper sistem ima pritisak od 10kg, tako da nema brige o tome da li će kafa biti dobro tampirana.

Sledeće što će se pokazati na ekranu jeste da je potrebno da staviš portafilter u aparat, a zatim ćeš dobiti zeleno svetlo da napraviš svoj espreso. Klikom na sličicu kafe, pokrećeš proces pravljenja kafe. Kada se ekstrakcija završi, na ekranu ćeš dobiti obaveštenje da li je kafa izašla na pravi način i da li je potrebno da doteraš mlin za sporije ili brže ekstraktovanje kafe, što možeš uraditi odmah, za sledeću kafu. Mlin je takođe napravljen tako da svih 30 nivoa granulacije imaš ispraćeno na ekranu, dok podešavaš mlin.

Sledeći korak pripreme je priprema mleka, ukoliko praviš neku od mlečnih kafa. Na ekranu ćeš dobiti obaveštenje da možeš da staviš latijeru i da možeš da pokreneš program. Kada mleko bude gotovo, once again, dobijaš obaveštenje da možeš da ukloniš latijeru i da možeš da obrišeš pisak mokrom krpom. Zatim, kada pisak vratiš u njegovu poziciju, ide dodatno automatsko čišćenje piska sa nekoliko snažnih ispuštanja pare.

Kako možeš da podešavaš kafu, tako možeš da podesiš i različite vrste mleka (kravlje, sojino, bademovo ili ovseno), temperaturu pene koja može da varira od 45 do 75 stepeni celzijusa ali i jedan od 8 stepena vazdušastosti pene. Za to je zaslužen inteligentni Auto MilQ sistem.

SAGE The Barista Touch Impress ima unapred određene programe za različite vrste napitaka: espresso, latte, flat white, cappuccino, cafe crema, long black, hot chocolate i babyccino. Ali, svaki od ovih napitaka možete napraviti i potpuno manualno, ako tako želite. U programima možete sačuvati i do 8 sopstvenih receptura.

Mlin podešavate za svako novo zrno kafe koje koristite i to uz kompletan step-by-step vodič na ekranu. Takođe, možete podesiti aparat i prema tome da li koristite sveže mlevenu kafu iz pržionice ili koristite neke od komercijalnih brendova sa dugim rokom trajanja.

Touch screen je user friendly i vrlo jednostavan za snalaženje. U odeljku za podešavanja pronaći ćete različite opcije. U svakom trenutku možete pokrenuti in-store demo ukoliko vam je potrebno prisećanje.

Ovo je ono što mene zanima prilikom odabira ovakvih aparata. Kako to zapravo radi, da li je zaista jednostavno za korišćenje, da li je sve onako kako “piše na kutiji”. Volim da to sve čujem od pravog korisnika a zato i volim da pišem recenzije, jer se zaista nadam da na isti način pomažem vama kao potencijalnim kupcima.

Ono što mene ne interesuje, ali da me Marko čuje odrekao bi me se preko inostranih novina, to je kojih je dimenzija aparat, koju jačinu pritiska koristi za pripremu kafe, koliki mu je rezervoar za vodu a koliki za kafu, koju temperaturu kafe i mleka pravi i slično. Znate već, gluposti. Te ključne gluposti možete pročitati ispod ili se dodatno raspitati na sajtu restart.rs.

Dimenzije: 
36 x 34 x 41.5 cm

Materijal:
Nerđajući čelik

Kapacitet: 
Rezervoar za kafu (340g)
Rezervoar za vodu (2l)

Pritisak ekstrakcije:
9 bara

Impress™ Puck sistem:
Pritisak od 10kg
Automatska korekcija sledeće doze

ThermoJet® sistem grejanja:
3 sekunde za optimalnu temperaturu ekstrakcije

Baratza European Precision Burrs mlin:
30 nivoa precizne granulacije

Za sve ostale informacije možete kontaktirati Restart.rs ili otići u njihov showroom u Koče Popovića 4, u Beogradu.

Ja bih samo da vam ovom recenzijom potvrdim da SAGE aparate definitivno uvrstite u svoj uži izbor prilikom odabira jer nude zaista fantastičan kvalitet i još bolje performanse. Kafa kod kuće nikada nije bila ukusnija, ako mene pitate!

Post je urađen u saradnji sa Restart.rs

Vaša Mila

2 thoughts on “SAGE The Barista Touch Impress – Recenzija aparata

 1. Super recenzija, dugo ocekivana. Jos jedno pitanjce u vezi odrzavanja, na jednoj od fotki se vidi status filtera koji kaze jos 27L je ostalo, kako se filter menja tj. da li se neki dodaci kupuju? Da li se descaling radi samo pomocu vode i pare, ili je potrebno neko sredstvo?
  Izvini za puno pitanja, hvala unapred! 🤗

  1. Mnogo ti hvala, Sofija! Znači mi kada čujem feedback za ovakve tekstove 🙂
   I za descaling i za čišćenje kamenca dobijaš sredstva zajedno sa aparatom. U pitanju su dve tablete za descaling i kesica praška za kamenac.
   Što se filtera za vodu tiče, njega isto dobijaš prilikom kupovine i podešavaš ga u skladu sa tvrdoćom vode koju proveravaš trakicom koju dobijaš uz aparat (ceo proces je automatizovan i ekran te vodi kroz sve korake). Filter stavljaš u kanister za vodu, ima svoje mesto. Kod mene će trajati tri ili četiri meseca, ako se ne varam (iskreno, zaboravila sam sada). Kada istekne, onda kupuješ novi.

   Slobodno pitaj ako te zanima još nešto 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.