Turska baklava sa orasima

baklava

Možda se sećate da sam vam pre nekoliko meseci pisala o tome koliko želim da posetim Tursku i koliko sam fascinirana njihovom kuhinjom. Jedna od najfascinantnijih stvari su mi njihove baklave sa pistaćima. Skoro da svakodnevno na isntagramu pogledam minimum 5 kratkih videa na tu temu. Zelena boja mlevenih pistaća me bukvalno hipnotiše. Ponekad razmišljam o tome šta bih kupovala kada bih imala mnogo para i prvi na listi uvek budu pistaći, mnogo pistaća. Toliko pistaća da pola kilograma koje bih stavila u baklavu ne predstavljaju nikakav problem mom kućnom budžetu ☺

Kada budem mogla da odvojim 30 evra za baklavu sa pistaćima, tada ću vam napisati i taj recept. Do tada, koristim našu lepu zamenu u vidu oraha koje svi toliko volimo, posebno u baklavama. Iako stavrno volim kada je baklava potpuno sočna, ipak volim i ove koje su više hrskave nego mekane. A posebno volim kada nisu previše slatke – to mi je omiljeno! E, ova baklava je baš takva!

Umesto oraha možete koristiti bilo koje koštunjavo voće. A ako ga prepečete pre mlevenja, ukus će biti još bolji! Koristite puter jer je on zaista pola ukusa.


Turska baklava sa orasima

1 pakovanje tankih kora za pitu

300 g krupno mlevenih oraha

1/2 kašičice mlevenog kardamoma ili cimeta

250 g putera

Sirup ↓

400 g šećera

500 ml vode

Priprema:

Skuvajte sirup od vode i šećera taako što ćete ih pomešati u šerpi i staviti da provre zajedno. Kuvajte još 10-ak minuta tj. dok se sirup blago ne zgusne. Sklonit sirup sa vatre i ostavite do korišćenja. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kore skrojite prema posudi u kojoj ćete ih peći. Ja sam koristila vatrostalnu činiju dimenzija 20×30 cm. Orahe sameljite na krupno ili na sitnije ukoliko vam se tako više dopada i pomešajte ih sa kaardamomom/cimetom. Puter otopite.

Premažite dno posude puterom a zatim stavite jednu koru. Premažite je putrom pa preklopite sledećom. Tako nastavite dok ne utrošite polovinu kora. Ne morate se truditi da potrošite sve kore, možete sami odredite koliko ćete potrošiti time što ćete naređati tako da budete zadovoljni visinom baklave. Negde na polovini pospite orahe pomešane sa kardamomom. Koru na koju stavljate orahe obavezno premažite puterom. A zatim nastavite sa korama i puterom do kraja. Kada ste završili, premažite puterom odozgo i stavite baklavu u frižider na 10 minuta.

Stajanje u frižideru će olakšati sečenje. Secite baklavu po vašoj želji. Ukoliko vm zafali ideja, možete da pogledate detaljna uputstva kako sam sekla baklavu sa makom pre nekoliko nedelja klikom ovde. Nakon sečenja prelijte ostatkom putera ukoliko ga ima. Pecite baklavu 20-ak minuta u zagrejanoj rerni a zatim je vrelu prelijte ohlađenim sirupom.

baklava

baklava

baklava

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.