Cast iron – posuđe bez kojeg ne mogu da zamislim kuvanje!

Cast iron – posuđe bez kojeg ne mogu da zamislim kuvanje!

cast-ironPočelo je sa opsesivnom željom da imam jedan od tih šarenih teških komada posuđa koje sam viđala kod velikih šefova na tv-u. Priznajem, nisam mnogo znala o tome zašto je to liveno posuđe tako dobro i zašto bi svako morao da ga ima u svojoj kuhinji. Ali, nekako sam znala da ću se zaljubiti. Problem je bio kako ga nabaviti. U Srbiji ih nije bilo (nema ih ni sada baš u izobilju) ali veza sa inostranstvom nam je u to vreme bila jaka – očekivali smo goste koji su nam dozvolili da sami sebi izaberemo svadbeni poklon. Šta mislite, šta smo prvo pogledali? Tako je tih dana u našu kuhinju došao narandžasti Le Creuset tiganj. Neko vreme smo mu ispipavali puls, smišljali šta sve u njemu možemo da spremamo i na kraju sa njim potpuno savladali tehniku, održavanje i filozofiju cast iron posuđa.

Cast iron je posuđe od livenog gvožđa. Može biti presvučeno slojem emajla iznutra ili spolja, može biti (što je slučaj sa Le Creuset tiganjem sa slike) presvučeno nelepljivim slojem iznutra a može biti i potpuno ogoljeno, bez ikakvih premaza kao što je slučaj sa našim gusanim tiganjima.

cast-iron-le-creuset
Liveni tiganj sa nelepljivim slojem iznutra a emajliran spolja, Le Creuset

Ovaj liveni tiganj sa nelepljivim slojem je prvi cast iron sa kojim sam se susrela. Spremala sam u njemu sve što mi je padalo na pamet. Ne zagrevam ga na visokim temperaturama (od 6 jačina, obično ga zagrejem na 4 stupnju)  kao ni ostale iz družine, perem ga sunđerom i sa malo sapunice ako je potrebno.

Le Creuset se ne može kupiti u Srbiji ali postoji alternativa koja je u istom cenovnom rangu a što se kvaliteta tiče gotovo identična – firma Staub može da se kupi ovde. Lodge je firma koji takođe pravi odlično liveno posuđe, a cenovno je mnogo pristupačnija. Ipak, ni njih ne možemo da kupimo u Srbiji, još uvek.

Važno je za svaki tip ovog posuđa da ga nakon korišćenja ostavite da se ohladi i da nikada vreo tiganj ne zalivate hladnom vodom da se ne bi šokirao i time oštetio. Ako vidite da će tiganj posle spremanja hrane morati da odleži u vodi, najbolje je da sačekate da se malo ohladi i nalijete u njega toplu vodu i tako ostavite da se potpuno ohladi pre pranja.

gusano-posudje
Gusani tiganji, Gasix Kruševac – može se kupiti kod nas

Liveno posuđe – Gusani tiganji

Gusane tiganje možete kupiti u Srbiji ali njih je potrebno posebno održavati. Postoji nešto što se zove seasoning a to pomaže da posuđe ima duži vek i hrana pripremljena u njima bude ukusnija. Pre prvog korišćenja treba da operete posuđe u toploj vodi i dobro ga osušite. Rernu zagrejte na 240-250 stepeni. Osušene tiganje premažite dobrim slojem ulja i tako nauljene stavite na pleh i pecite u rerni 10-15 minuta.

Izvadite iz rerne, skinite višak masnoće starom krpom, premažite novim slojem ulja i ponovite pečenje. Ovo ponovite još minimum jednom kako biste stvorili zaštitni sloj na tiganjima koji će da pomogne da se hrana ne lepi i ima bolji ukus.

Nakon svakog pranja potrebno je da ovo posuđe operete sunđerom u toploj vodi (bez sapunice) dobro osušite a zatim premažete tankim slojem ulja unutra i spolja i tako ostavite na polici do sledećeg korišćenja. Nije obavezno da ovo uradite baš nakon svakog korišćenja, posebno ako ove tiganje koristite svakodnevno…ali, ako ih koristite ređe, onda će taj zaštitni sloj ulja mnogo pomoći u njihovom održavanju.

Ukoliko se desi da niste dobro prebrisali tiganj od vode i tako ga zaboravili, sigurno će se stvoriti malo rđe ili će makar promeniti boju. To ćete rešiti tako što ćete sunđerom utrljati krupnu so u oštećeni tiganj pa oprati u toloj vodi – trebalo bi da svaki put uspe. Posle toga, premažite uljem spolja i iznutra i to je to.

Izbegavajte pripremu kisele hrane u gusanim tiganjima – zbog toga što nemaju nikakav premaz gvožđe direktno reaguje u dodiru sa kiselinom što će uvek promeniti ukus i izgled hrane. Sa druge strane, ovi tiganji su možda najbolja opcija za prženje mesa jer daju neverovatno dobru hrskavu koricu svaki put!

Kada premazujete liveno posuđe uljem, najbolje je da koristite obično suncokretovo ulje jer ono trpi više temperature. A kako premazujete tiganje i spolja, bitno je da je ulje izdržljivo za slučaj da ga negde ostane malo više – poštedećete sebe nepotrebnog sagorevanja i dimljenja. 

Gasix Kruševac proizvodi ili uvozi (nisam sigurna) i druge oblike ovog posuđa kao i gril tiganje za koje sam sigurna da su odlični kao i tiganji koje sam ja uzela kod njih. Cene su više nego povoljne i nije potrebno da idete u Kruševac da biste ih kupili, već možete da naručite i online. A odlična stvar je što ih možete koristiti i na otvorenom plamenu – to tek pruža odličan osećaj ☺

EDIT: Takođe, postoji i druga opcija, malo lepša na oko i malo zanimljivije priče a to je LiveniTiganj.com. Kod njih možete naći i komplet pakete. Tiganji su lepo upakovani, možete kupiti i žicu za čišćenje livenih tiganja, kao i ulje za odražvanje. Mislim da sas ovakvim posuđem teško da može da bude probema, pa je na vama da odlučite od koga ćete ga kupiti.

liveno posuđe
Gril tiganj sa nelepljivim premazom iznutra i emajliran spolja, Le Creuset

Liveno posuđe – Gril tiganj

Gril tiganj je odličan način da uživate u roštiljanju kod kuće. Ovaj sa slike je takođe Le Creuset, donesen preko sedam mora i gora u jednom velikom koferu… Naravno da nećete osetiti miris ćumura ali ćete svaki put dobiti fenomelane tamne prugice koje zaista imaju specifičan ukus i miris. U njemu pripremam sve vrste mesa i povrća i ponekada tankih lepinja od testa. Dobro ga zagrejem na nižoj temperaturi i uvek sačekam da se meso samo odvoji od dna pre nego što ga okrenem, to je najbolji način za roštiljanje uopšte – ne siliti, to je ključ.

Uglavnom na gril tiganj stavim nezačinjeno i nenauljeno meso i tako ga ispečem a posle pečenja posolim, pobiberim i pospem maslinovim uljem i eventualno pokrijem aluminijumskom folijom da malo odmori i pusti sokove. Takođe ga održavam toplom vodom i sa malo sapunice, uvek dobro osušim i ponekada premažem tankim slojem ulja.

Postoje i druge firme koje prave ovo posuđe a koje nisu toliko izvikane i skupe (Lodge), a razlike u kvalitetu gotovo da i nema. Primer je ova šerpa ispod koju smo našli u nekom marketu u Kelnu, za 30-ak eura a na njoj nema neke oznake brenda ili slično – samo šerpa.

liveno posuđe
Emajlirana šerpa od livenog gvožđa

Liveno posuđe – emajlirana šerpa

Emajlirana šerpa od livenog gvožđa ili dutch oven je još jedan divan način za pripremu hrane. Jako je često koristimo. U njoj najviše volim da pripremam jela tipa supe, gulaša, paprikaša i slično. Dugo kuvanje na tihoj vatri je nešto u čemu uživamo i Marko i ja, pa tako znamo da dobro prepržimo luk i meso, zalijemo marinadom i pospemo začinima pa ubacimo pokriveno u rernu na nekoliko sati da se krčka na 120 stepeni ili niže. To što tada pojedemo zauvek ostaje zarezano u nepcu kao najbolji zalogaji koje smo ikada probali!

Moguće je da će beli emajl vremenom promeniti boju  od razne hrane spremane u njoj, ali to ne utiče na kvalitet kuvanja, pa budite bez brige.

Koju god od ovih posuda da koristite, jako je važno da znate da se svaka od njih mnogo sporije zagreva od normalnog posuđa i da je obavezno da je zagrejete što bolje ali na nižoj temepraturi, jer onog trenutka kada dostigne temperaturu onda je jako dugo drži nepromenjenom i pravilno raspoređenom i faktički imate temperaturu koju biste imali u običnom posuđu da ste ga zagrejali na najjače.

Isto važi i za rernu – nema potrebe za najjačim stupnjevima zagrevanja, 190-200 stepeni će biti i više nego dovoljno. Za mešanje i okretanje hrane koristim samo drvene i silikonske varjače ili hvataljke. Skoro svaka od ovih posuda može sa ringle direktno da ide u rernu, što je odlična stvar za veće komade mesa na kojima želite super hrskavu koricu i sočnost iznutra – zapržite meso sa svih strana na ringli da dobije zlatno braon boju i onda stavite u rernu da se dopeče. Možete ih koristiti na svim šporetima – gas, indukciona ploča, keramička ploča i običan šporet.

A hrana je neuporedivo ukusnija kada spremate u ovakvom posuđu – da li zbog osećaja da ste veliki profesionalac kada krpom držite vrelu dršku gusanog tiganja (jer su uglavnom bez zaštitnog držača) ili zbog sloja koji se stvara svakom novom pripremom… ima nešto potpuno magično u tome ♥

Pre nego što se zapitate zašto sam zaboga napisala ovoliki referat za nešto što ne može ni da se kupi u Srbiji, želim da vam kažem da sam ja upotrebnom ovog livenog posuđa mnogo naučila i da ovo posuđe pruža potupno novi vid inspiracije u kuvanju. Sama ideja da sam uložila novac u nešto što će trajati večno mi je dovoljna da se osetim važno dok kuvam ☺ Inostrantsvo nam više nije tako daleko i možda ćete šetajući nekom metroplom naići baš na neki od ovih komada, setiti se ovog teksta pa ćete iskoristiti priliku i častiti sebe. Ja vam to želim od sveg srca, pod uslovom da vas taj vid šopinga čini srećnim ☺

Vaša Mila

Summary
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)


35 thoughts on “Cast iron – posuđe bez kojeg ne mogu da zamislim kuvanje!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.