Kako da napravite najčokoladniji desert ikada?

cokoladni-desert

Primetili ste već da sam zaređala pa me nema danima. Pisala sam vam i o martu koji sam ispratila. Taj ludi mesec mi je doneo toliko lepih stvari da još uvek ne znam gde se nalazim. Jedna  od njih je stvar na kojoj svakodnevno radim – oblikujem jednu divnu priču, docrtavam detalje, brišem one koji su nacrtani u  ludim trenucima sumanute inspiracije, pišem u svim bojama, radujem se svakog dana. I jedva čekam početak maja da sve to bude potpuno gotovo pa da vam onako ljudski razglasim na sav glas ☺ Baš se radujem. Ispunjvama mi se jedan od ‘dečačkih’ snova ♥

Do tada jedem samo zato što moram i spremam samo ono što nam je neophodno. A ponekad…u nekoj ludoj noći spremim i ovako nešto. Onako, za blog. Da me želja mine.

Ideja je bila da iskoristim čokoladu za kuvanje sa 64% kakao delova koju sam dovukla iz Švice. Prvo sam napravila ganaš tako što sam 130ml slatke pavlake i 30g putera zagrejala skoro do ključanja, pa sklonila sa vatre i dodala 200 g sinto seckane čokolade. Sačekala 30-ak sekundi pa dobro promešala da se sve sjedini i pretvori u finu kremu. Na kraju sam umešala 1 kašičicu paste vanile koju sam donela iz Nemačke prošlog meseca. Možete da umesto paste stavite semenke jednog štapa vanile ili kvalitetan vanilin ekstrakt. Ganaš sam ostavila 2 sata na sobnoj temperaturi da se stegne i ohladi.

čokolada

Kada sam završila sa ganašom, onda sam odvojeno na pari istopila 200g čokolade pa dodala na vrh kašičice mlevenog kardamona, 1 kašičicu gustog balzamiko sirćeta i 1/4 kašičice sitno rendane kore pomorandže. Sve sam izmešala, pa na papir za pečenje stavljala po kašiku čokolade i dnom kašike rasporedila u krug. Napravila sam 15 pločica, a ostatak čokolade sam stavila u špric kesu i tankim vrhom crtala oblike za dekoraciju. Ostavila sam da se stegne pored otškrinutog prozora, oko 2 sata.

pločice-od-čokolad

Kada su se pločice stegle tada sam uzela i ganaš pa njega dobro umutila mikserom – treba da promeni boju i postane vazdušast. Na jednu pločicu sam umućen ganaš istiskala kesom, pa preko posipala mrvljenom smrznutom malinom. Poklopila sledećom pločicom, pa sve ponovila još sa jednim. Na vrh deserta sam stavila oblike koje sam napravila. A pored razmazala kapljicu-dve gustog balzamika.

Možda bi dekvatniji naslov bio “Kako da najbolje potrošim 400g kvalitetne čokolade?” ☺

Ovaj desert će vam dobro doći ako treba da nekome pokažete da ga volite, da tražite od nekoga oproštaj, da vas neko zavoli, da vam se ispune sve želje, da postanete predsednik USA, da se popnete na Mars. Ovo je desert za sve.

Koristite kvalitetne sastojke. Ovaj desert vam neće oprostiti lošu čokoladu.

Prijatno! Vaša Mila!

7 thoughts on “Kako da napravite najčokoladniji desert ikada?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.