Palmiers

palmiers

Pre nekoliko godina sam negde na putu sa Markom kupila plavo pakovanje palmiers keksića. Nikada ga više nisam našla a ne znam ni da li bih uspela da ga prepoznam ako bih ga negde i videla. To je bio jedan od onih ukusa koji ću pamtiti zauvek. Miris putera, hrskavost i karamelizovan šećer svuda po površini. Tako jednostavno a tako ukusno!

Probala sam jednom da napravim domaće lisnato testo od početka, sa tonom putera i hiljadu preklapanja, ali nisam izdržala do kraja. Sa tim stvarima imam neopisivu želju da skraćujem proces izrade iako znam da nema prečica. Naravno da nije ispalo kako treba, naravno kada nisam imala strpljenja!

Lisnato testo koje kupujemo u marketima je tek blagi pokušaj tog ukusa koji pamtim. Nadam se da ću jednom imati vremena ( i strpljenja) i uspeti da napravim pravo, puterasto testo kakvo dolikuje. Do tada vam dajem najjednostavniji recept ikada koji je gotov za 5 minuta i koji možete napraviti dan-dva unapred.


Palmiers

250 g lisnatog testa

šećer

brašno

Priprema:

Rernu zagrejte na 230 stepeni a pleh obložite papirom za pečenje. Lisnato testo razvucite na pobraašnjenoj radnoj površini na tanak pravougaonik. Olakšaćete sebi ako je razvučeno testo pravilnog oblika, pa isecite neki delić ako viri. Zatim, na radnu povrđinu obilno pospite šećer i preko stavite razvučeno testo. Pređite oklagijom preko testa nekoliko puta kako bi se šećer utisnuo u samo testo. Pospite šećer i preko testa pa takođee oklagijom pređite nnekoliko puta da se šećer utisne.

Testo sada urolajte sa dve suprotne strane ka sredini. Ne mora da bude čvrsto urolano ali treba da bude kompaktno kako biste mogli da ga isečete. Urolano testo isecite oštrim nožem na komade debljine oko 1 santimetar. Ređajte ih na pleh sa razmakom između. Pecite 15-ak minuta ili dok ne porumeene kao na slici. Možete ih peći i manje, ali ja volim ukus zapečenog šećera pa sam ih pustila da baš porumene. Čuvala sam ih u hermetički zatvorenoj tegli nekoliko dana. Posle 3-4 dana više neće biti potpuno hrskavi ali će i dalje biti ukusni.

palmiers

palmiers

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.