Pileća krilca – asian style ♥

pileca krilca

Sve što želim u nekim danima jeste da se umažem. Da se zajedno umažemo… Da skuvamo nešto što do sada nismo. Da oduvamo prašinu sa svih onih bočica sa sosevima i začinima dovučenih sa putovanja… da izađemo iz svakodnevnice i na trenutak negde otputujemo.


Sastojci:

8-10 pilećih krilaca

50 ml soja sosa

2 kašika ribljeg sosa (fish sauce)

Glazura:

120 ml bistre pileće supe

1 i po kašika soja sosa

1 kašika ribljeg sosa (fish sauce)

3 kašike šećera

1 kašika slatko-ljutog sosa

1 kašika susamovog ulja

1/4 kašičice kineseke mešavine začina (5spice)

50 ml belog sirćeta

1 i po kašika gustina + malo vode

prepečeni susam i mladi luk za serviranje

Priprema:

Za početak krilca odvojite oštrim nožem u zglobu tako da dobijete dva dela. Dobro ih operite i stavite u činiju. Prelijte sa 50 ml soja sosa i kašikom ribljeg sosa. Dobro izmešajte i ostavite da se mariniraju na sobnoj temperaturi 30 minuta.

U voku zagrejte ulja toliko da bude dovoljno za jako duboko prženje, litar će biti dovoljan (i manje ako koristite neku drugu posudu za prženje). I ne brinite se, 10 pilećih krilaca nema sposobnost da upije ceo litar ulja i nećete svo to ulje sipati u sebe – ispržićete krilca i baciti ulje ☺ Ukoliko nemate vok, koristite bilo kakvu dublju šerpu koju inače koristite za prženje.  Dok se ulje greje vi ubrusima osušite krilca iz marinade i ređajte ih na suv tanjir.

Stavljajte jedno po jedno krilce u vrelo ulje. Neka komadi mesa imaju prostora da dišu, nemojte pretrpati vok. Za krilca normalne veličine, potrebno je 15 minuta prženja. Izvadite pržena krilca na ubrus pa ispržite ostatak na isti način. Za to vreme, pripremite glazuru tako što ćete pomešati sve sastojke osim gustina u posebnoj činiji. Gustin razmutite sa malo vode u odvojenoj posudi.

Kada su sva krilca gotova, izvadite ih na ubrus. Prospite ulje iz voka, operite vok vodom, prebrišite ubrusima i vratite na ringlu. Ukoliko ne koristite vok, ovo možete uraditi u bilo kojoj drugoj šerpi. Dobro zagrejte vok/šerpu pa u nju ubacite pomešane sastojke za glazuru. Pustite da provri pa ulijte razmućeni gustin. Kuvajte, sve vreme mešajući dok ne dobijete potpuno gustu glazuru – nekoliko minuta. Sada dodajte pržena krilca i kuvajte još nekoliko minuta mešajući da se glazura svuda ravnomerno rasporedi.

Služite posuto prepečenim susamom i kolutićima mladog luka! Umažite se kao što do sada nikada niste ♥

pileca-krilca

 Prijatno! Vaša Mila!

2 thoughts on “Pileća krilca – asian style ♥

  1. Ako smem da se umesam u ovaj divan recept koji kako vidim je divan i poput otalih koji se ovde postavljaju, a koji su me ocarali – predlazem Vam jednu malu izmenu , koaj jelo cini blizim originalu i daje pravi staklat look karakteristican za kineku hranu.Umesto gustina koristite Kudzo.Ima da se kupi u kineskom trznaom centru, funkcija mu je recimo ista tj i bolja nego ona koju ima gustin, drugacijeg je porekla i samog sastava, i za razliku od gustina je veoma zdrav, jer se cak caj od njega koristi za ozbiljno neprijatnes tomacne tegobe.Da ja ne raspredam o kudzou, sto moze da se odvojeno procita, koristite ga uvek u spremanju kineskih jela i onih recimo slicnih iz tog dela sveta, jer ga koriste i oni.
    veliki pozdrav i podrska kreativnoj Mili <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.