Sladoled od jagoda sa mentom

Sladoled od jagoda sa mentom

Šta kažete na ovaj već četvrti post na temu jagoda od kada im je počela predsezona pre nekih mesec dana? Baš nikada nisam uspela da se potpuno posvetim nekoj namirnici koja nam je tako kratko dostupna tokom godine. U nekom od prethodnih postova sam vas svečano obavestila da ću ovog proleća to definitivno promeniti.

Za ovaj recept nije obavezna menta, nemojte da pobegnete sa stranice zbog nje u naslovu. ☺ Ja sam je stavila jer mi je kombinacija predivna, ali vi zaista ne morate ako je ne možete naći ili je ne volite. Tekstura sladoleda nije potpuno glatka, ali nisam tome ni težila. Težila sam ukusima jagode i osvežavajuće nane. Zajedno su savršena kombinacija.

Ako želite da sladoled bude kremastiji, onda možete tokom smrzavanja 4-5 puta na svakih 30-ak minuta vaditi smesu iz zamrzivača i dobro mutiti mikserom pa vraćati na smrzavanje. Ja se, iskreno, time ne bih bavila, jer zaista… jagode su ovde najvažnije! Ali, opet, ako imate mašinu za sladoled (koju ja ovog puta nisam upotrebila baš zbog mnogih od vas koji je nemate) sigurno ćete dobiti kremastu teksturu.

Za one koji će pitati, a znam da će vas sigurno biti, kašiku sam kupila preko Ali ekspresa za 4-5 dolara i najbolja je kašika koju sam ikada koristila. ☺


Sastojci:

700 g svežih jagoda, opranih i očišćenih

100-150 g šećera

sok od polovine limuna

1 štap vanile (opciono)

4-5 grančica mente

250 ml mlečne slatke pavlake

Priprema:

Oprane i očišćene jagode isecite na sitnije komade. Stavite ih u činiju zajedno sa šećerom, sokom limuna i vanilom. Ostavite da odstoji 5 minuta pa dobro promešajte. zatim, u blender sipajte slatku pavlaku, listiće mente i sve ili veći deo jagoda pa sve zajedno izmiksajte do ujednačene teksture. Ja sam stavila veći deo jagoda u blender a deo ostavila u komadićima. Jagode se baš duboko zamrznu pa ostanu tvrde dosta dugo nakon serviranja sladoleda što u nekim trenucima nije prijatno i ne daje neki poseban užitak, pa zato slobodno izmiksajte sve jagode. Ulijte smesu u posudu i stavite da se zamrzne, najbolje preko noći.

Pre serviranja sladoled izvadite iz zamrzivača i pustite da se na sobnoj temperaturi opušta makar 15 minuta a kašiku za vađenje sladoleda obavezno držite u vreloj vodi pre vađenja kugli. Uživajte!

Prijatno! Vaša Mila



5 thoughts on “Sladoled od jagoda sa mentom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *