Uskrs – inspiracija za jednostavnu dekoraciju

uskrs

Tako se obradujem kada uspem da ostvarim neku svoju lepu zamisao… da napravim neki fin kolač, zamesim divan hleb ili napravim pravu prolećnu inspiraciju za Uskrs, kao što je ova koju ćete videti u nastavku posta. Iako sam mislila da je tako nešto za mene neizvodljivo jer uvek nekako završim sa ogromnim spiskom potrepština, kvadrata, pozadina, aranžmana i slično, ovog puta sam zapravo uradila baš ono što sam htela.

Nekoliko jednostavnih uradi sam trikova i samo deo trpezarijskog stola na kojem sam fotkala bili su dovoljni da napravim ove divne fotografije a da na kraju budem prezadovoljna rezultatom. Nadam se da će vam fino poslužiti i inspirisati vas da ove godine Uskrs obojite vedrim bojama, zamirišete cvećem i definitivno ga provedete praznično, onako kako i treba.


Uskrs – inspiracija za jednostavnu dekoraciju

Kupila sam bela jaja da bih dobila ove divne vedre boje kakve su mi bile potrebne za fotografisanje ove inspiracije. Tamnija jaja će dati drugačije nijanse i nisu preporučljiva ako želite pastelne nijanse ili svetle neon boje. Jaja sam zajedno stavila da provre, smanjila temperaturu i kuvala još 10-12 minuta. Za to vreme sam u nekoliko šerpica rastvorila po kašičicu boja u prahu i stavila svaku da provri kako bi se boja u potpunosti rastvorila. Spuštala sam jaja u boju i držala nekoliko minuta pa odmah kašikom vadila na krpu. Nije svaka boja ista i ne prima svako jaje boju na isti način, pa ih zato proveravajte i vadite kada budete zadovoljni nijansom koju ste dobili.

Nekoliko jaja sam umočila u boju samo do pola, da dobijem šarena jaja. U pliću a užu šolju sipajte provrelu boju do malo manje od pola  i u nju lagano spustite jaje. Držite nekoliko minuta pa izvadite na krpu. Jaja sam kupila u piljari “Bašta-M” u Karađorđevoj u Smederevu, za sada koštaju 18rsd po komadu.

farbanje jaja

Divan način da dekorište tanjire za svečani Uskršnji doručak može da bude i jednostavna uradi sam fora za zeku od salvete. Koristila sam manju salvetu, 15x15cm. Dijagonalno sam je presavila da dobijem trougao a zatim sam od duže stranice savijala ka vrhu kao lepezu – naizmenično na unutra i na spolja. Zatim sam jaje stavila na sredinu formirane salvete a krajeve gore privezala kanapom da dobijem zečije uši. DM Drogerije imaju divne salvete za ovakve dekoracije. Koristila sam ovu divnu roze sa reljefom cvetića koja sa se savršeno uklopila u boje jaja koje sam napravila.

Kavez koji vidite u pozadini je zapravo svećnjak, pre nekoliko godina kupljen u Jysk-u. Unutra sam stavila listove mladog kupusa i na njih položila jaje – super izgleda ovako u gomili, zar ne? Dodajte obavezno i koju jagodu ♥

uskrs

uskrs

uskrs

U svim većim marketima imate raaznu dekoraciju koja nije skupa. Gnezdašca, zeke i ptičice na drvenim štapićima, čokoladna jaja i slično mogu da daju stvarno svečanu notu vašem stolu a da ne izgledaju napadno i previše fensi. Zvezda stola definvitno može da bude neki cvetni aranžman. Ja sam napravila jednu malu ikebanu koju sam zadenula u mladi kupus. Važno je da bude mladi kupus jer on ima divne živopisne listove koji će upotpuniti ceo koncept.

Kupila sam stvarno mali mladi kupus da bih mogla lako da ga uklopim za fotkanje. Izdubila sam mu sredinu nožem tako da u nju može da stane jedna čašica za rakiju u koju ću staviti vodu za cveće. Ovo će sa većom glavicom kupusa biti lakše za izradu, da se ne brinete. Uglavila sam čašu, sipala vodu i stavljala cveće kako mi se dopalo. Koristila sam karanfile i gipsoflu ali sam dodala i jednog drvenog zeku kupljenog u Roda marketu za nešto manje od 100 dinara, kao i jednu plavu paprinu lepezicu za koktele kupljenu kod Kineza.  Lale  i narcisi bi u ovom aranžmanu izgledali divno ♥

uskrs

uskrs

Gnezda ćete pronaći skoro na svakoj uskršnjoj polici na koju naiđete u marketima. Njih takođe možete iskoristiti kao dekoraciju na tanjirima ili ih jednostavno staviti na neki mali stakleni stalak da budu zvezde za sebe. Uz malo gipsofile i jaje neobične boje, biće neodoljiva!

uskrs

Ako ste već oljuštili neko jaje a bila mu je lepa boja, iskoristite ljusku da upotpunite dekoraciju.

uskrs

uskrs

Zar nije divno kada napravimo ovoliko divnih stvari uz tako malo truda i novca? Šaljite mi i vaše dekoracije inspirisane ovim slikama, biće mi drago da vidim da sam vam pomogla ☺ Na instagramu koristite tag #milinkuvar da vas lakše pronađem!

uskrs

Možda će vam koristiti i ovi tekstovi. Kliknite na naziv da otvorite link:

Kako da izbelite jaja

Kako da išarate jaja prirodnim voskom

Kako da ofarbate jaja u lukovini

Kako da ofarbate jaja na jednostavan način prirodnim bojama

Kako da uposlite malene ručice u farbanju jaja

 

Vaša Mila

 

2 thoughts on “Uskrs – inspiracija za jednostavnu dekoraciju

    1. Ana, hvala ti mnogo! Nemam više boja kod sebe ali to su one kojih ima u Idea maretima, jedine u prahu koje sam kod njih videla su te koje sam uzela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.