Švedska torta od badema

Znam da u Ikei možete da kupite neku famoznu tortu od badema. Znam i to da je ja nikada nisam kupila iako svaki put zabalavim kada je vidim. Ne znam zašto, ali eto, biće prilika. Pronašla sam recept na jednom blogu, i ova švedska torta od badema mi se jako dopala što je toliko jednostavna a opet nekako baš fensi.

Ništa nije neobično u njenoj pripremi, niti sadrži neke nenormalne namirnice. To je samo dobra kombinacija putera, badema i jaja. Ipak, za ovakav kolač treba da birate što kvalitetnije namirnice. Posebno kada je reč o puteru. U frižideru sam tada imala neki puter inače ne kupujem, pa mu je ukus bio jači nego što sam navikla. Long story short, kupite dobar puter, ne izmišljajte krive Drine.


Švedska torta od badema

Fil:
150 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
1 kesica burbon vanilinog šećera
250 g mlečne slatke pavlake
8 žumanaca
200 g omekšalog kvalitetnog putera

Korice (4 belanceta za jednu koru, pravite 2 kore):
8 belanaca
prstohvat soli
180 g šećera
200 g mlevenih pečenih ili blanširanih badema

100 g listića badema

Priprema:

Žumanca umutite sa polovinom šećera. Slatku pavlaku, ostatak šećera, vanilu i vanilin šećer zagrejte skoro do ključanja a onda sklonite sa vatre. Dodajte kutlaču zagrejane pavlake umućenim žumancima pa dobro izmešajte da se sjedini i da se žumanca zagreju. Zatim, u tankom mlazu ulijte žumanca u ostatak zagrejane pavlake i kuvajte nekoliko minuta uz mešanje dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.

Rernu uključite na 180 stepeni. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg a zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete sjajni šam. Umešajte mlevene badem i rasporedite u dva okrugla pleha prečnika otprilike 24-26cm. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta. Ukoliko želite jači ukus, koristite pečene bademe. Ja sam koristila blanišrane, zato su korice tako svetle.

Fil koji se ohladio na sobnu temperaturu mutite mikserom pa postepeno dodajte puter sobne temperature sve vreme muteći, dok ne dobijete penasti fil svetle boje. Zatim nafilujte prvu koricu polovinom fila, poklopite sledećom korom pa preko i sa strane rasporedite ostatak fila.

Listiće badema ispecite na teflonskom tiganju da porumene, zatim ohlađene pospite preko torte. Najbolje je da torta stoji u frižideru nekoliko sati pre služenja.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.